EMiRSiZ YÖNETiM - Yıldırım, Bilal (Fırat University, 2000)
örgütlerde iş görenlerin, örgütsel amaçlar doğrultusunda harekete geçirilebilmesi, liderin yönetim yeteneğini h'Ullanmadaki başansına bağlıdır. Özellikle eğitim örgütlerinde, toplumların geleceğini oluşturacak bireylerin yetiştirilmesinde- öğretmenierin katkı ve sorumluluklan büyük-tür. Öğretmenleri gönüllü, istekli ve sürekli olarak görev bilincine yöneltecek olan en önemli etken ok'Ul yöneticisinin tutum, dananış ve uygulamalandır. Okul yöneticisi ok-ul kültürünü toplumsal kültür ve ahlak normJan çerçeYesinde oluşturup geliştirebilirse öğretmenleri etkileyebilir. Toplumsal ahlak ve meslek ahlakı bilinciyle öğretmeniere mod~llik yapabilen ok'Ul yöneticileri çalışanlara emirler vermeden onlan moti"re edebilir, harekete geçirebilir. Görev bilinci ve sorumluluğunun oluşması ve yaygınlaşarak yerleşmesi eı:ıllrsiz yönetimin temelidir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları