9 NO'LU KÜTAHYA ŞER'İYYE SİCİLİ (1812–1813 M. / 1227–1229 H.) - YÜNGÜL, SEDA KAHVECİ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Çalışma konusu olarak seçtiğimiz 9 No'lu Kütahya Şer'iyye Sicili, hicri 1227-1229/miladi 1812- 1813 yıllarına ait Kütahya ve çevresinde hukuka intikal etmiş mahkeme kayıtlarını ihtiva eder. Çalışmamızda miras-tereke, resmi yazışmalar, vakıflar, naiblik müessesesi, vekil tayini gibi mahkeme kayıtlarının transkripsiyonu, değerlendirilmesi ve tasnif edilmesi yer almaktadır. Bilindiği gibi şer'iyye sicilleri mahkeme kararı demektir. Osmanlı döneminden günümüze kadar intikal eden bu kararlar, toplumun sosyal, siyasi ve ekonomik yapısı hakkında bize bilgi verir. Örneğin; sicillere kaydedilmiş bilgilere bakarak halkın yapısını ve ikili ilişkilerini, miras ve tereke kayıtlarına bakarak ekonomik yapıyı, merkezden gönderilen kararnamelere bakarak merkezi idare ile taşra arasındaki ilişkilerin muhtevasını öğrenebiliriz. Bu belgeler üzerinde daha fazla çalışılması ve bu çalışmaların kamuoyuna sunulması, Osmanlı toplumundaki bilinmeyen ya da eksik kalan konulara açıklık getirecektir. Defterde, Kütahya ve çevresinden mahkemeye intikal eden olayların her biri müsbet ya da menfi bir karar halinde sonuçlanmıştır. Sonuçlanan bu kararların bir kısmının altında "Şuhudu'l-hal" denilen ve o bölgenin ileri gelenleri arasından seçilen, aralarında önemli hukukçuların da yer aldığı şahitlerin olması bahsedilmesi gereken önemli bir konudur. Ayrıca cinayet ve hırsızlıkla ilgili kayıtların olmaması ya da çok az olması, halkın o dönemde bu konulardaki titizliğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Şer'iyye Sicili, Kütahya'nın Mahalleri, Kütahya'nın Köyleri, 1812,1813.

The (ser'i) register of Kütahya in number 9, which we have choasen a subject of study, consist of registration of lawcourt which occured in Kütahya and in its sumoundings in 1812-1813 in our study, transcriptions of registration of lawcourt like official sertificate, warrant, heritage, formal correspondences and their opperccuation and classification exist. As it is known recistiration of (Seriye) means judgements of lawcards. This judgements, which continue from the term of Ottoman Empire to nowadays ocquaint us about social, political and financial life of the society. For example, we can learn the social structure of the society and their mutual relationship by looking the knowledges which have been entered in register, and can learn the financial structure by looking at registrations of heribage and we can learn the content of the relationship between centre and country by looking at central Decree studying on these documents longer and making known to the public the studies will make what is unkmown and deficient about Ottoman society clean. İn the register, each of the ovents, wich has transfered to the lawcount from Kütahya and its surroundings, has conclued in positive or negative judgement under several of these concluded judgements, the fact that there are witnesses some of whom are important jurists choosen from important people of that region is on important subject which should be mentioned. Besides, the fact that there is no or less registration about theft shows how people are sensitive on these issuas in that age. Key Words: Kütahya, Sharia Records, Districts of Kütahya, Villages of Kütahya, 1812, 1813.
Kütahya Sharia Records no:9 (1812-1813)
Keywords: Tarih