Çiftçilik yapan insanlarda kistik ekinokokkozis IgG antikorlarının yaygınlığının ELISA ile araştırılması - Polat, Erdal; Aslan, Mustafa; Aygün, Gökhan; İsenkul, Recai; Sağlam, G. Murat; İnci, Ayşe; Altaş, Kemal (My University, 2003)
Dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olan kistik ekinokokkozis özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde sıklıkla rastlanmaktadır. Bu çalışma Silivri bölgesindeki çiftçilerde kistik ekinokokkozisin yaygınlığını araştırmak için yapılmıştır. Yaşları 30-65 arasında olan 146 erkek ve 245 kadın olmak üzere toplam 391 çiftçiden alman serum örnekleri kistik ekinokokkozis yönünden değerlendirilmiştir. Toplam 19 (%4.85) kişide [13 (%5.3) kadın ve 6 (%4.1) erkek] seropozitiflik saptanmıştır.
Keywords: Türkiye; Ekinokokkoz; IgG; Hayvanlar; evcil; Enzim bağlı immünosorbent tayini