BATI ANADOLU'DA (İZMİR VE HAVALİSİNDE) RUMLARIN FAALİYETLERİ (1919-1922) - ÇAKMAK, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2004)
Doktora Tezi Batı Anadolu'da (İzmir ve Havalisinde) Rumların Faaliyetleri (1919-1922) Zafer ÇAKMAK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Elazığ - 2004, Sayfa: X+272 Rumlar, Osmanlı hakimiyeti altında yaşayan azınlık unsurlardan biridir. Yunanistan bağımsız bir devlet olarak ortaya çıktıktan sonra Osmanlı Devleti'nden toprak kazanmak suretiyle büyümeye başlamıştır. I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi 'ni imzaladığında devletin içine düştüğü kötü durumdan faydalanmak isteyen Batı Anadolu Rumları, bölgenin Yunanistan'a ilhak edilmesini sağlamaya çalışmışlardır. 15 Mayıs 1919'da Yunanistan'ın İzmir'i işgaliyle birlikte bölgede yaşayan Rumlar; kurdukları çeteler vasıtasıyla Türkleri katletmiş, mallarım yağmalamış ve onları göçe zorlamışlardır. Bu arada Yunanistan Batı Anadolu'da nüfus çoğunluğunu sağlamak amacıyla bölgeye Yunanistan'dan ve Adalardan Rum göçmen göndermiştir.. Sakarya Savaşı'nda Yunan Ordusu'nun başarısızlığı sonucunda, Batı Anadolu Rumları Yunanistan'dan ümitlerini keserek bölgede bir İyonya Devleti kurmaya çalışmışlardır. Türk Ordusu'nun Büyük Taarruz ile Yunan Ordusuna karşı başlattığı harekat neticesinde bölgede yaşayan Rumlar Anadolu'yu terk etmek mecburiyetinde kalmışlardır. Anahtar Kelimeler: Rum, Yunanistan, Osmanlı Devleti, Batı Anadolu, İzmir, İşgal, Mezalim, Göç, İyonya.

n SUMMARY Doctoral Thesis The Activities of Greeks in Western Anatolia (İzmir and Surrounding Area) (1919-1922) Zafer ÇAKMAK Fırat University Institute of Social Sciences The Department of History Elazığ-2004, p: X+272 Anatolian Greeks are one of the minorities living under the Otoman rule. Greece started to spread by taking lands from Otoman State after it appeared as an independent state signed Mondros Armistice after having been defaeted at the First World War, the greeks living in Western Anatolia tried to annex that region to Greece. When Greece invaded Izmir in 15 May 1919, Anatolia killed Turks, pilaged their properties and forced them to migrate by gathering band of rebels. Greece sent Greek immigrants from Greece and Aegean Islands to gather Greek majority in Western Anatolia. The Greeks living in Western Anatolia lost their hopes and tried to estabilish an Ionian state as Greek Army failed in Sakarya War. The Anatolian Greeks had to leave Anatolia after Turkish Army started Great Attack against Greek Army. Key Words: Anatolian Greek, Greece, Otoman State, West Anatolia, İzmir^ invasion, Cruelty, Migration, Ionia.
The activities of Greeks in Western Anatolia (İzmir and surrounding area) (1919-1922)
Keywords: Tarih; History