YAZMA BECERİSİNDE DÖNÜT VE DÖNÜT ARACI OLARAK KULLANILAN BİLGİSAYARA İLİŞKİN BİR DERLEME ÇALIŞMASI - Eser, Rabia Sena Akbaba; Türel, Yalın (My University, 2016)
Yazılı bir metin, yazılı ve sözlü yöntemlerle veya bilgisayar aracılığıyla yapılan dönütlerden sonra daha iyi bir metin hâlini alabilmektedir. Bu araştırmada; dil öğretimi kapsamında ele alınan yazma becerisine yönelik verilen dönütlerle birlikte bu süreçte bilgisayarın nasıl ve ne oranda kullanıldığını incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Çeşitli anahtar kelimelerle YÖK Tez ve Google Akademik veri tabanlarında toplam 95 çalışmaya ulaşılmıştır. Bu çalışmalar arasından yazma becerisine verilen dönütleri içeren 34 çalışma araştırma kapsamına alınmıştır. Çalışmalar, yayım yılı, araştırma türü, araştırma yöntemi gibi kıstaslara göre değerlendirilerek elde edilen veriler yüzde ve frekans değerleri ile betimlenmiştir. Yöntem açısından çalışmaların genelde karma yöntemle desenlendiği daha sonra bu oranı sırasıyla nicel ve nitel yöntemlerin takip ettiği görülmüştür. Çalışmalara tayin edilen örneklem düzeyleri, çoğunlukla lisans seviyesinden seçilmiştir. Dönüt verimi, çoğu çalışmada sadece geleneksel yöntem veya sadece bilgisayarlarla sağlanırken bu iki yöntemin birlikte kullanıldığı çalışmalar da bulunmaktadır. Ayrıca bilgisayar kullanımında hangi bilgisayar programının tercih edildiği de incelenmiştir. Son olarak, çalışmalarda yazma becerisine verilen dönütlerle beraber ele alınan değişkenler incelenmiş ve bu değişkenlerde çoğunlukla öz değerlendirme ile akran ve öğretmen değerlendirmesinin ele alındığı görülmüştür. İncelenen çalışmalar performanslarına verilen dönütlerde kullanıldığı ve kullanılma sonucunda da olumlu sonuçlar elde edildiği gözlenmiştir
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları