MISIR ( ZEA MAYS L.) FİDELERİNDE KADMİYUM VE BAKIR'IN YOL AÇTIĞI FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE SALİSİLİK ASİT UYGULAMASININ ETKİLERİ - YILDIZ, TUĞBA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, farklı kadmiyum (Cd) ve bakır (Cu) konsantrasyonlarının mısır (Zea mays L. cv) fidelerinde yarattığı toksik etkiye karşı, salisilik asit (SA)'in bazı parametreler üzerinde hafifletici ya da teşvik edici etkileri araştırıldı. Bu amaçla, mısır tohumlarından geliştirilen 15 günlük fideler materyal olarak kullanıldı. 6 saat boyunca SA (0.5 mM) ön ıslatması yapılan ve yapılmayan tohumlar homojen olarak iki gruba ayrıldı. Bu tohumlardan gelişen fidelere yapılan tüm uygulamalarda kökten hidrofonik yöntem tercih edildi. Daha sonra bu iki gruba kendi içinde kontrolleri saklı tutulmak koşuluyla, Cd'ın ve Cu'nun farklı konsantrasyonları ayrı ayrı uygulandı. Farklı uygulamalar görmüş fidelerde boy artışı, taze ağırlık başına düşen kuru ağırlık miktarı gibi büyüme parametreleri tespit edildi. Ayrıca yaprakta pigment miktarı, kök ve yapraklarda ise ayrı ayrı prolin, malondialdehit, glutatyon ve yağ asidi miktarları analiz edildi. Elde edilen sonuçlara göre SA ön ıslatması yapılan tohumlardan gelişen fidelerde; büyüme parametrelerinde metal (Cd ve Cu) uygulanmasından kaynaklanan inhibitif etkiler, ilgili gruplarına kıyasla daha hafiflemiş bulundu. Aynı şekilde yapraklardaki pigment (klorofil (a+b) ve karotenoid) yıkımları da daha az bulundu. Genel olarak Cd ve Cu uygulaması karşısında ilgili gruplara kıyasla SA ön ıslatması yapılan tohumlardan gelişen fidelerde hem kök hem de yaprakta prolin ve malondialdehit miktarındaki artış daha hafif bulundu. SA ön ıslatması yapılan fidelere kıyasla; glutatyon miktarı Cd ve Cu uygulaması karşısında köklerde azalırken, yapraklarda farklı cevaplar tespit edildi. Şöyle ki SA uygulanan fidelere kıyasla, Cd uygulamaları yapraklarda glutatyon miktarını artırırken, Cu uygulamalarında azalma tespit edildi. Gerek Cd, gerekse Cu uygulamaları karşısında SA ön ıslatması yapılan tohumlardan gelişen fidelerde yağ asidi değişimi; palmitik asit, stearik asit ve oleik asit hem köklerde, hem de yapraklarda azaldı, palmioleik asit yapraklarda azaldı, köklerde ise bulunamadı. Linoleik asit yapraklarda azaldı, linolenik asit ise artmış bulundu. Fakat linoleik asit Cd uygulamalarında köklerde azaldı, Cu uygulamaları karşısında köklerde arttı. Linoleik asit ise Cd uygulamalarında köklerde bulunamadı, Cu uygulamalarında ise yine köklerde artmış bulundu. Anahtar Kelimeler: Zea mays, Salisilik Asit, Kadmiyum, Bakır, Toksik Etki

The Effects of Salicylic Acid Application on The Physiologic and Biochemical Variations Induced by Cadmium and Copper in Corn (Zea mays L.) Seedling In this study, salicylic acid (SA) pretreatment on some parameters of the physiological and biochemical effects of alleviating or encouraging research aimed that different cadmium (Cd), copper (Cu) concentrations in the maize of seedlings (Zea mays L. cv) against toxic effects caused. Maize (Zea mays L. cv) developed from the seeds 15 days old seedlings were used as material. Seeds were divided into two groups homogeneously with SA (0.5 mM) during 6 hours made and not made application of the pre-wetting. The seedlings grown from these seeds. Root hydroponic method was preferred in all applications that seedlings grown from the seeds. Then different concentrations of Cd and Cu were separately applied to these two groups and controls stored in themselves. Growth parameters, as increase in length, the amount of dry weight for per fresh weight were determined in different applications treated seedlings. Furthermore, the amount of pigment in the leaves and proline, malondialdehyde, glutathione and fatty acid content in the roots and leaves separately were analyzed. According to the results, SA prewetting developing from seeds that seedlings; The inhibitif effects was alleviated compared to corresponding group in growth parameters metal (Cd and Cu) resulting from administration. Similarly pigments (chlorophyll (a+b) and carotenoids) was less destruction in leaves. Generally; seedlings proline and increase in the amount of malondialdehyde was found to be lesson both leaves and roots in Cd and Cu treatments against that SA with a prewetting developing from seeds, compared to corresponding group. SA prewetting compared to seedlings; while the amount of glutathione decreases against the treatment of Cd and Cu in roots, different answers have been identified in the leaves. Namely, the amount of glutathione was found to be Cd treatment increasing in leaves, while to decrease in Cu application, the seedlings as compared to SA. Cd and Cu treatments against, SA prewetting with exchange of fatty acids in the seedlings developing from seeds; palmitic acid, stearic acid and oleic acid in both root and leaves decreased, is not found in the roots. Linoleic acid decreased, while linolenic acid increased in leaves. However, linoleic acid decreased of Cd treatment in roots, while treatment of Cu increased against to in root. Linoleic acid was not found to Cd treatment in the roots, again Cu treatment increased in roots. Keywords: Zea mays, Salicylic Acid, Cadmium, Copper, Toxic Effect.
The effects of salicylic acid application on the physiologic and biochemical variations induced by cadmium and copper in corn (Zea mays L.) seedling
Keywords: Biyoloji; Botanik