The Effects of Melatonin on Lipid Peroxidation and Amylase Activity in Rabbits with L-Arginine- Induced Acute Pancreatitis - Gürsu, M. Ferit; Umaç, Hayati; Bülbüller, Nurullah; Çıkım, Gürkan; Bakan, İbrahim (Fırat University, 2002)
Aim: Free oxygen radicals and lipid peroxidation caused by free radicals have a significant role in early stage pathogenesis of acute pancreatitis. In present experimental study effect of melatonin on malondialdehyde (MDA), the final product of lipid peroxidation, and amylase activity in rabbits with L- arginine – induced acute pancreatitis was investigated. Material and Methods: Eighteen male New Zealand White rabbits (1400 to 1900 g ) were used. Animals were divided into three groups (n:6); control, acute pancreatitis group and melatonin administered group. Blood samples were collected from all groups at 0, 6, 12, 24, and 48 hr and serum MDA and amylase levels were determined. MDA and amylase levels were found to be statistically significantly (p

Amaç: Akut pankreatitin erken evre patogenezinde serbest oksijen radikalleri ve bunun neden olduğu lipid peroksidasyonu önemli bir yer tutmaktadır. Bu deneysel çalışmada, L-arginin ile akut pankreatit oluşturulan tavşanlarda lipid peroksidasyonunun son ürünü olan malondialdehit (MDA) ile amilaz aktivitesi üzerine melatoninin etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Onsekiz adet, ağırlıkları 1400-1900 g arasında değişen Yeni Zelanda cinsi erkek tavşan kullanılmıştır. Tavşanlar kontrol grubu (KG), akut pankreatit grubu (APG), melatonin verilen grup (MG) olmak üzere 3 gruba ayrılmış ve her gruptan 0-6-12-24 -48'inci saatlerde kan örnekleri alınarak serum MDA ve amilaz düzeylerine bakılmıştır. Bulgular: Akut pankreatit grubunda (APG) kontrol grubuna göre MDA ve amilaz düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu halde melatonin verilen grupta akut pankreatit grubuna göre 12-24-48'inci saatlerde MDA ve amilaz aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanmıştır. Sonuç: Bu bulgularla akut pankreatitin tanısında MDA'nın da anlamlı bir indikatör olarak kullanılabileceği, tedavide melatoninin olumlu sonuçlar verebileceği kanısına varılmıştır.
TAVŞANLARDA L-ARGİNİN İLE OLUŞTURULMUŞ DENEYSEL AKUT PANKREATİTDE MELATONİNİN LİPİD PEROKSİDASYONU VE AMİLAZ AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ