Oklu kirpilerde (Hystrix cristata) karaciğerin makro - anatomik ve ışık mikroskobik Yapısı - Karan, Meryem; Timurkaan, Sema (My University, 2011)
Bu çalışmada, oklu kirpilerde karaciğerin makro-anatomik ve ışık mikroskobik yapısı incelenmiştir. Bu amaçla 5 adet erişkin oklu kirpi (Hystrix cristata) kullanılmıştır. Oklu kirpilerde karaciğerin sağ lobu (lobus hepatis dexter), lateral ve medial olmak üzere 2 parça halindeyken, sol lop (lobus hepatis sinister) planum medianum’un solunda ve tek parçadan oluşmuştu. Lobus quadratus derin bir çentikle iki parçaya ayrılmıştı. Lobus caudatus karaciğerin en küçük lobu olup, iki uzantıya sahipti. Vesica fellea’nın varlığı gözlendi. Karaciğerin morfolojik üniteleri olan lobuli hepatis’lerin poligonal şekilli olduğu saptandı. Lopçukların merkezinde vena centralis görüldü. Karaciğerde hepatositler ve sinüzoid duvarında Kupffer hücreleri görüldü. Hepatositler poligonal şekilli olup farklı hücre sınırlarına sahipti. Sonuç olarak, oklu kirpi karaciğerinin hem anatomik hem de histolojik temel özellikleri vurgulanmış, oklu kirpi ile diğer rodentialar arasındaki bazı benzerlik ve farklılıklar saptanmıştır.
Keywords: Biyoloji; Zooloji