Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Patofizyolojisinde Demir Eksikliği - Perçinel, İpek; Yazıcı, Kemal Utku (My University, 2015)
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, tıp literatüründe en iyi araştırılmış bozukluklardan biri olmasına rağmen, etiyolojisi halen net olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu'nun küratif şekilde tedavi edilmesi için bozukluk ile ilişkili etmenlerin net olarak aydınlatılması oldukça önemlidir. Literatür incelendiğinde, demir eksikliğinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu patofizyolojisi için bir risk faktörü olabileceği belirtilmekle birlikte, konu ile ilgili şu ana kadar yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar elde edildiği gözlenmektedir. Bu yazıda, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu patofizyolojisinde etkili olduğu düşünülen demir ve demirle ilişkili parametrelerin kan düzeyleri ile ilgili literatürdeki, çocuk ve ergen yaş grubunda, ülkemizde ve yurt dışında yapılmış konu ile ilgili çalışmaların incelenmesi, genel özelliklerinin derlenmesi ve sonuçlarının sunulması amaçlanmıştır.
Keywords: Pediatri; Psikoloji; Psikiyatri