İlköğretim Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersine İlişkin Metaforik Algıları - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kan, Ayşe Ülkü; Öner, Ümmühan (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim birinci ve ikinci kademede Sosyal Bilgiler dersi alan öğrencilerin bu derse ilişkin metaforik algılarını belirlemektir. Çalışma 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Elazığ il merkezinde bulunan Mehmetçik İlköğretim Okulunda yürütülmüştür. Araştırma bu okulda Sosyal Bilgiler dersine devam eden 4., 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri içerisinden 93 kişilik bir grup üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin araştırmaya dâhil edilmesinde, gönüllü olmaları dikkate alınmıştır. Araştırma kapsamındaki öğrencilere, \"Sosyal Bilgiler dersi ..................a/e benzer; çünkü ................\" biçimindeki eksik bırakılmış bir cümlenin yer aldığı formlar dağıtılmıştır. Bu formlar aracılığı ile öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine ilişkin olarak geliştirdikleri metaforlar ve bu metaforların ortak özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde nitel araştırma desenine uygun olarak içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine ilişkin olarak geliştirdikleri metaforlar dört kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler, \"konu çeşitliliği ve kapsamlılık\", \"dersin sevilmesi\", \"dersin içeriğinin önemli olması\", \"dersin yol gösterici olması\" şeklinde sıralanabilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları