The effect of temperature on the mating and spawning of freshwater crayfish,astacus leptodactylus ( Eschscholtz, 1823 ) - Harlıoğlu, Muzaffer Mustafa (My University, 1999)
Tatlısu İstakozu, Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)'un çiftleşme ve yumurtlaması üzerinde su sıcaklığının etkisi. A. leptodactylus'ım çiftleşme ve yumurtlamasındaki sıcaklık aralığı ve su sıcaklığının değiştirilmesiyle A.leptodactylus'un erken çiftleşme ve yumurtlamasının mümkün olup olmadığı araştırıldı. Sonuçlar, A. leptodactylııs'un 4 ile 13°C arasında çiftleşip yumurtladığını fakat 2, 15 ve 17°C'de çiftleşip yumurtlamadığını gösterdi. Ayrıca sonuçlar çiftlenme ve yumurtlama sezonu başlamadan önce su sıcaklığının değiştirilmesinin A. leptodactylııs'un çiftleşmesini ve yumurtlamasının erkene alınmasının mümkün olmadığını gösterdi. Kerevitlerin soğuk suya (4°C) maruz bırakılması çiftleşme ve yumurta salgılamayı geciktirdi. 11, 13°C ve kontrol ile karşılaştırıldığında 4°C'ye maruz bırakılan kerevitlerde çiftleşme ve yumurtlamanın istatistiksel olarak önemli derecede geciktiği görüldü (p<0.05). Diğer taraftan kerevitlerin yüksek sıcaklığa (11-13°C) maruz bırakılması çiftleşme ve yumurtlama oranında bir azalmaya neden oldu. 11 ve 13°C'ye maruz bırakılan kerevitlerdeki çiftleşme ve yumurtlama yüzdesi, 4°C'ye maruz bırakılanlardan ve kontrolden daha düşük oldu. Sonuç olarak, A. leptodacty!ııs'\\m geniş bir sıcaklık aralığında (4-13°C) çiftleşip, yumurtlaması onun yüksek ekolojik uyumunu göstermektedir. Diğer taraftan, bu türün üretimi 13°C'nin üzerindeki sularda sınırlanmaktadır. Bununla birlikte, A. leptodactylus'u doğal ortam şartlarından ziyade düşük sıcaklığa (4°C) maruz bırakmak sadece çiftleşme ve yumurtlama zamanının geciktirilmesi istenildiğinde uygun olmaktadır.
Keywords: Astacus leptodactylus; kerevit; embriyonik gelişim; tatlısu balıkları; yumurta bırakmak; sıcaklık; çiftleşme