Hemşirelik öğrencilerinin manevi bakıma ilişkin görüşleri - Mankan, Talip; Çiçek, Ö; Yıldırım, Hilal (My University, 2014)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin manevi bakıma ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç-Yöntem:. Araştırmanın evrenini Malatya Sağlık Yüksekokulu’nda okuyan 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinden 352 kişi oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı kabul eden öğrenciler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Kasım - Aralık 2013 tarihleri arasında toplanmış ve 213 öğrenci ile araştırma tamamlanmıştır. Veriler “Kişisel Bilgi Formu” ve “Maneviyat ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği” ile toplandı. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 21±1.8 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %31’inin erkek, %69’unun kadın olduğu, %67.1’inin 3. Sınıf öğrencisi, %32.9’unun 4. Sınıf öğrencisi olduğu belirlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin %62’sinin manevi bakım konusunu duyduğunu, öğrencilerin %70.4’nün manevi bakım hakkında bilgi almadığını, öğrencilerin %89.7’sinin manevi bakımın gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Öğrencilerin Maneviyat ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği puan ortalamasının 25.21±6.01 olduğu, öğrencilerin sınıflara göre ölçek puan ortalamaları arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Araştırmanın sonucunda öğrencilerin Maneviyat ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği puan ortalamasının düşük olduğu belirlenmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Manevi bakım; Hemşirelik öğrenci; Maneviyat