GİNKGO BİLOBA EKSTRESİ`NİN TAVŞANLARDA ANASTOMOZ İYİLEŞMESİ VE İNTRAABDOMİNAL ADEZYONLAR ÜZERİNE ETKİLERİ - KASARCI, ERDİNÇ (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu deneysel çalışmamızda bir serbest oksijen radikal giderici olan Ginkgo bilobanın intraabdominal adezyonlar ve anastomoz iyileşmesi üzerine etkilerini araştırmak üzere, her grupta 10 tavşan olmak üzere 3 grup halinde toplam 30 tavşan kullanıldı. Tüm tav şanlara intestinal anastomoz ve çekal fırçalama uygulandı. Kontrol grubunda ilaç verilmedi. Grup B'de peroperatuar intraabdominal Ginkgo biloba ekstresi verildi. Grup C'de de peroperatuar ve posto- peratuar peroral 5 gün Ginkgo biloba ekstresi verildi. Postoperatif 12. gün tüm denekler feda edildikten sonra adezyonlar skorlandı. Anastomoz iyileşmesi, patlama basıncı ile değerlendirildi ve mast hücre degranülasyonuna bakıldı. Gruplar arası istatistiksel karşı laştırma "Student- t" testi ile yapıldı. Yapışıklıkların daha çok anas tomoz bölgesinde ve insizyon yerinde olduğu, fırçalanan serozal yüzeyde çok az olduğu gözlendi. Adezyonlar yönünden Ginkgo biloba verilen gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı bir fark bulundu (p < 0.001). Adezyonu önlemede Ginkgo bilobanın yararlı bir ajan olduğu belirlendi.. Ginkgo bilobanın aynı zamanda kontrol grubuna göre anastomoz iyileşmesinde anlamlı derecede faydalı olduğu, anastomoz direncini arttırdığı gözlendi (P<0.001). Ginkgo bilobanın mast hücresinde stabilizasyonu artırması anlamlı bulundu (P< 0.001). İlacın sistemik verilmesinin faydanılabilirliğini artırdığı ancak sadece intraperitoneal verilmesine karşı anlamlı bir farkı olmadığı gözlendi.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery