AKILLI KENT ALTYAPI YÖNETIMINDE SU KAÇAKLARININ TESPITINE YÖNELIK KABLOSUZ AĞ SISTEMININ GELIŞTIRILMESI - SALMAN, MERİÇ YILMAZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Şehirlerde karşılaşılan temel sorunların bilim ve teknoloji yaklaşımıyla çözülmesi akıllı şehir kavramını karşımıza çıkarmaktadır. Akıllı şehirlerde yaşanan sorunlara vatandaş odaklı çözümler sunulmaktadır ve sürdürülebilir bir çevre, yüksek refah düzeyi, kaynakların doğru kullanımı ve yönetimi amaçlanmaktadır. Geleneksel kentlerin akıllı kentlere dönüşümü için nesnelerin interneti çalışmalarından yararlanılmaktadır. Bu kapsamda var olan kaynakların doğru kullanımı için kablosuz izleme teknikleri ve vatandaşların refah seviyesini arttırmak ve dijital dünyaya dönüşümü hızlandırmak için çeşitli aplikasyonların geliştirilmesi ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada şehirlerde karşılaşılan temel sorunlar göz önünde bulundurularak akıllı şehirlere neden ihtiyaç duyulduğu konusu bir bütün olarak ele alınmıştır ve şehirlerin temel bileşenleri olan akıllı su yönetimi, akıllı atık yönetimi, akıllı kent ulaşımı ve akıllı kentlerde hava kirliliği yönetimi konuları ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca şehirlerde yaşanan su kayıplarının ciddi boyutlara ulaşması sebebiyle FSR sensör ve nRF24L01 kablosuz haberleşme modülü kullanılarak boru hatlarındaki sızıntıları tespit etmek için laboratuvar ortamında bir boru hattı prototipi hazırlanmıştır ve kablosuz sızıntı tespit cihazı geliştirilmiştir. Cihaz, boru hattındaki basınç seviyesini belirleyerek verileri kablosuz bir şekilde internet ortamına aktarmaktadır. Boru hattı prototipi üzerinde çeşitli sızıntı senaryoları oluşturulmuştur ve sızıntıların FSR sensör üzerinde yaptığı değişimler başarılı bir şekilde internet ortamına aktarılmıştır.

Solving the main problems encountered in cities with a science and technology approach brings the concept of smart city to us. Citizen-oriented solutions have offered to the problems experienced in smart cities, and a sustainable environment, high level of welfare, correct use and management of resources are aimed. IoT studies have used to transform traditional cities into smart cities. In this context, wireless monitoring techniques for the correct use of existing resources and the development of various applications to increase the welfare of citizens and accelerate the transformation to the digital world come to the fore. In this study, considering the main problems encountered in cities, the subject of why smart cities are needed has been discussed as a whole and the basic components of cities such as smart water management, smart waste management, smart city transportation and air pollution management in smart cities have been examined separately. In addition, due to the serious water losses in cities, a pipeline prototype was prepared in the laboratory environment to detect leaks in pipelines using the FSR sensor and nRF24L01 wireless communication module, and a wireless leak detection device was developed. The device determines the pressure level in the pipeline and transmits the data wirelessly to the internet environment. Various leak scenarios have been created on the pipeline prototype and the changes made by the leaks on the FSR sensor have been successfully transferred to the internet.
Development of a wireless network system for the detection of water leaks in smart city infrastructure management
Keywords: Çevre Mühendisliği