Eritrosit sedimentasyon hızına göre hastalıklar - Akarsu, Saadet; Kurt, Abdullah; Kurt, Çıkar A. Neşe (My University, 2006)
Amaç: Eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) hastalığın hızlı tanı ve prognozunu belirlemede kullanılmaktadır. Kliniğimizde tanısı kesin olarak konulmuş hastalarımızdaki ESH değerlerini tespit etmek istedik.Yöntem: Çalışma prospektif olarak, 12 aylık sürede ve toplam 758 hastada yapıldı. Kan örnekleri hastaneye yatırılış sırasında alındı ve taburcu edilme sırasında tanıları tekrar kontrol edilerek değerleri kaydedildi.Bulgular: İnfeksiyöz nedenli 472 (% 73.9) ve infeksiyöz olmayan nedenli 286 (% 26.1) vaka vardı. İnfeksiyöz nedenlilerin 256 (% 54.2)'sı bakteriyel ve 216 (% 45.8)'sı viral kaynaklıydı. İnfeksiyöz nedenlilerde 26.0 mm/h (bakteriyel 32.1, viral 18.6) ve infeksiyöz olmayan nedenlilerde 15.1 mm/h olarak saptandı. İnfeksiyöz nedenliler ile infeksiyöz olmayan nedenliler arasında istatistiksel olarak arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p< 0.001). İnfeksiyöz nedenlilerden bakteriyal ve viral etkenler arasında istatistiksel fark vardı (p< 0.001). ESH bronkopnömoni-lober pnömoni grubunda 28.8, idrar yolu infeksiyonu-piyelonefritlerde 27.3, akut bronşiolitte 14.6, menenjitte 30.8, akciğer tüberkülozunda 74.9, akciğer ampiyeminde 90.2 ve viral döküntülü hastalıklarda 6.0 mm/h olarak saptandı. Anemilerde 10.9, kollajenözlerde 41.5, lösemi-lenfomada 68.3 ve allerjik hastalıklar-astımda 12.6 mm/saat olarak saptandı.Sonuç: İnfeksiyöz nedenli hastalıklardan, özellikle bakteriyel nedenlilerde; en yüksek ESH değerleri saptanmaktadır.
Keywords: Çocuk; İleriye dönük çalışma; Tanı teknik ve işlemleri; Kan sedimentasyonu