Otlatılan ve korunan iki farklı mera kesiminin bazı toprak ve bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması II. Toprak özelliklerinin karşılaştırılması - Bakoglu, Adil; Gökkuş, Ahmet (My University, 2002)
Çalışmalar Erzurum merkez ilçenin Sütevler mahallesinde yarısı otlatmaya açık yarısı ise askeri amaçla koruma altında olan bir mera alanının iki farklı kesiminde yürütülmüştür. Araştırmada Otlatılan ve korunan mera kesimlerinde organik madde oranı, tekstür sınıfı, kireç oram, kütle yoğunluğu, agrégat stabilitesi, hava ve su geçirgenliği, Struktur stabilitesi ve dispersiyon oranı incelenmiştir. Toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri kesimlere göre önemli fark göstermemekle birlikte derinliğe doğru önemli değişim tespit edilmiştir. Otlatılan ve korunan mera kesimlerinde organik madde oranı %2.31 ve 2.41 olarak belirlenirken, kireç oranı %0.31 ve 0.38, kütle yoğunluğu 1.16 ve 1.12 g/cm3, agrégat stabilitesi %70.17 ve 67.48, hava geçirgenliği 1.34 ve 1.28/i2, su geçirgenliği 38.35 ve 37.90/J2, Struktur stabilitesi 10.07 ve 9.50 cm/h ve dispersiyon oranı 15.24 ve 14.32 olarak belirleVımiştir. Otlatılan kesimde killi-tın olan tekstür sınıfı korunanda kumlu-killi-tın olarak belirlenmiş ve derinlikle fazla değişim göstermemiştir.
Keywords: Kireç; Erzurum; toprak organik materyali; toprak bünyesi; toprak fiziksel özellikleri; toprak kimyasal özellikleri; otlatma; agregat; özgül ağırlık; meralar; dağılma; difüzyon; kumlu tınlı topraklar