Kadmiyum klorürün sıçan böbrek dokusunda oluşturduğu yapısal değişiklikler ve bu değişiklikler üzerine metallothioneinin etkileri: Işık mikroskobik çalışma - Kara, Haki; Çolakoğlu, Neriman; Kukner, Aysel; Ozan, Enver (My University, 2004)
Amaç: Bu çalışmada kadmiyum klorür uygulaması ile böbrek dokusunda meydana gelen yapısal değişiklikler ve kadmiyum klorür ile birlikte ekzojen uygulanan metallothioneinin koruyucu etkilerinin ışık miroskobik incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 36 adet Wistar cinsi ergin erkek sıçan kullanıldı. Denekler 3 gruba ayrıldı. Birinci grup sıçanlara (n: 16) deri altı yolla 3.5 mg/kg/gün kadmiyum klorür (Sigma; St Louis MO, USA), ikinci grup sıçanlara (n: 16) deri altı yolla 3.5 mg/kg/gün kadmiyum klorür ve periton içi 30 $\\mu$mol/kg/gün metallothionein (Sigma; St Louis MO, USA) enjekte edildi. Üçüncü grup sıçanlar (n: 4) ise kontrol grubu olarak kullanıldı. Çalışmanın 1., 3., 5. ve 7. günlerinde deneklerden eter anestezisi altında böbrek dokuları alındı, %10’luk formaldehit solüsyonunda tespit edildi, parafin bloklar hazırlandı. Alınan kesitlere (5 µm) Hematoksilen & Eosin, Periodic acid Schiff ve Masson’un üçlü boyaları uygulandı. Bulgular: Bu çalışmada her iki deney grubunda da kadmiyum klorür ve metallothionein uygulama süresinin artışına paralel olarak renal korpuskül ve tübüllerin bazal membranlarında kalınlaşma, proksimal tübüllerde dejenerasyon, korteksteki damarlarda konjesyon saptandı. İkinci grupta ayrıca intramezengial hücrelerde artış, tübüllerde PAS (+) granüller ve kortiko medullar bölgedeki tübüllerde PAS (+) hiyalin madde birikimi gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak kadmiyum klorür’ün böbrekler için oldukça toksik olduğu ve önemli yapısal hasara yol açtığı belirlendi. Metal bağlayan protein olarak bilinen metallothioneinin oluşan bu yapısal hasarları önlemede yetersiz kaldığı ve benzer yapısal bozuklukların metallothionein uygulanan gruplarda da oluştuğu saptandı.
Keywords: Böbrek; Sıçan; Wistar; Metallotionein; Kadmiyum klorid