Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nda Deri Ensizyonuyla Operasyon Uygulanması ve Balığın Canlılığının Kontrolü Üzerine Bir Araştırma - Sarıeyyüpoğlu, Mustafa; Özcan, Mikail; Barata, Sibel (Fırat University, 2017)
Bu araştırmada, operasyonun uygulandığı Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) örnekleri (250-260 g.) laboratuvar ortamında, 27X30X120 ölçülerinde hazırlanmış olan iki akvaryuma bırakıldı. İyi bir havalandırma ve sürekli soğutma yoluyla akvaryumlardaki suların oksijeninin 6,8 - 7 ppm ve sıcaklığının ise 14 - 16 °C’de olması sağlandı. Bir gün süre ile aç bırakılan alabalığa benzokain’le (30 mg/L) banyo şeklinde anestezi uygulandı. Balık; aseptik koşullar altında, azami özenle hazırlanmış olan operasyon masasına alındı ve sağ laterali üzerine yatırılarak bandajlarla tespit edildi. Balığın sol operkulumunun yaklaşık 1,5 cm anteriorundan perikardiyal boşluktan az uzak ve peritoneal boşluktan olacak şekilde steril sivri uçlu bistüriyle bir punksiyon ve bunu izleyen bir ensizyon yapılarak deri, deri altı bağ dokuları ve kas tabakaları açıldı. Daha sonra bu delik katgütle dikildi. Herhangi bir enfeksiyona karşı balığı korumak amacıyla tüm antisepsi kuralları uygulandı. Anesteziden çıkarmak için balık tekrar akvaryuma bırakıldı ve normal vitalitesine kavuştu. Ötanaziye başvurmadan ve operasyondan sonra başarılı bir şekilde canlı kalmaları sağlanan Gökkuşağı alabalığında gerçekleştirilen bu araştırmayla, balıklarda ileride yapılabilecek cerrahi müdahalelerde, özellikle de karaciğer biyopsisinde çok önemli katkısının olabileceği gösterilmiştir

In this study, operation applied rainbow trout samples (250-260g in weight) were replaced in two aquarium with 27X30X120cm in size under laboratory condition. Water in aquarium was kept in suitable temperature (14-16 ºC) and dissolved oxygen (6.8-7.0 ppm) with a well aeration and continuously cooling. Fish was anaesthetised with 30 mg/L benzocaine by bath method after they were starved for a day. These fish were taken on aseptic operation desk and they were fixed with bandage by lading down on right side. Skin, subcutaneous connective tissue and muscle layers of fish were opened by doing a puncturing and incision with a sterile acuminate bisturi from nearly 1.5cm anterior of operculum to a little bit back of pericardial cavity and on the peritoneal cavity. Then this puncture was sewed with catgut. All antiseptics principles were applied to protect the fish against any infections. The fish were put in aquarium to be come out of anaesthesia and they were regained normal vitalities. This study was carried out rainbow trout that kept alive without euthanasia after doing a successful operation. It was showed that this study provide very important contribution to surgical operation on fish, especially on liver biopsy
A Study On An Operation Applied With Skin Incision And Control Of Fish Aliveness In Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)