AKNE VULGARİSLİ KADIN HASTALARDA DİANE 35 VE ANDROCUR TABLET`İN KOMBİNE KULLANIMININ AKNE ÜZERİNE ETKİSİ - YAVRUCUOĞLU, EMEL (Fırat Üniveristesi, 1995)
Bu çalışmada orta ve ağır şiddette akneye ilaveten değişik derecelerde sebore ve hirsutizmi bulunan 56 akne vulgarfsli kadın hastaya toplam 6 ay boyunca Diane-35 (2 mg 5TA+0.035 mg EÖ) ile kombine olarak Androcur tablete 50 mg STA) verilerek bu ilaçların akne üzerine olan etkilen ve yan etkilerim araştırmayı amaçladık. Tedavi öncesi hastalarımızın %37.5'inde akne şiddeti grade 4, %42.85'inde grade 6, %19.64'ünde grade 8 idi. 6 aylık tedavi sonrasındaki akne şiddetleri ise %44.68'inde grade 2, %4.25'inde grade 4 idi. Diğer hasta lamızda ise lezyonlar tama yakın iyileşmişti. Tedavi öncesi hastalarımızın % 32.14'ünde sebore tesbit ettik. Bunlardan %72.22'si hafif, %16.66'sı orta, %M.li'i ağır şiddette idi. Hastalarımızın %42.85'inde değişik derecelerde hirsutizm mevcuttu. Bunlardan %58.33'ü hafif, %29.!6rsı orta, %12.5'i ağır şiddette idi. Tedavi öncesi hastalarımızın 18'sinde (%33.93) total testosteron yüksek bulundu. Normal serum testosteron düzeyi olarak 0.3-3.1 n mol/lt kabul edildi. Olguların total testosteron düzeyi ortalaması; 2.91 nrnol/lt, standart sapma t 1.55 idi. Tedavi sonrası total testosteron düzeyi ortalaması: 2.04 nmol/lt, standart sapma t 1.27 idi. Tedavi öncesi ve sonrası testosteron değerleri arasında ki fark student t testiyle değerlendirildi. İstatiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05) Çalışmamızda tedavi öncesi hastalarımızın i Tinde (% 19.64) DHEA-S düzeyinde yüksek bulundu. Normal serum DHEA-S düzeyi olarak 35-430 mg/it kabul edildi. Olguların tedavi öncesi DHEA-S düzeyi ortalaması; 292.732 mg/lt, standart sapması ± 145.035 İdi. Hastalarımızın tedavi sonrası DHEA-S düzey! ortalaması: 246.681 mg/lt, standart sapması t 95.02 idi. Tedavi öncesi ve sonrası DHEA-S değerleri arasındaki fark student t testiyle değerlendirildi. İstatiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Çalışma grubumuzda ki 5(88.93) hastamızda tedavi öncesi hem testosteron hern de DHEA-S düzeyinde yükseklik saptandı. Klinik muayene sonucu akne lezyonlar ında belirgin iyileşme gözledik. Olguların % 95.74"sinde tam, % 4.25'inde kısmi iyileşme saptandı. Tedavi sonrasında etkisiz bulduğumuz hastamız olmadı. Hastalarımızda sıklık sırasına göre göğüslerde hassasiyet, -menstruasyon bozukluğu, yorgunluk, bulantı, baş ağrısı, kilo artışı, libido kaybı ve depresif belirtiler gibi yan etkiler gözledik. Yan etki nedeniyle tedaviye ara verdiğimiz veya tedavisini sonlandırdığımız hastamız olmadı. 61
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji; Dermatology