ELAZIĞ İLİNDEKİ FUTBOL ANTRENÖRLERİNİN SPORTİF BAŞARILARININ ZAMAN YÖNETİMİ İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ŞAHİN, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2021)
Değişen yaşam şartları ve gelişen teknoloji, daha karmaşık bir yaşam tarzını da beraberinde getirmiştir. Bu karmaşık yapının içinde başarılı olmanın en önemli yolu, zamanı iyi değerlendirebilmek, başarılı bir zaman yönetimi planı yapabilmektedir. Zaman yönetimi kavramının spor alanında kullanılması ile sporun daha ileri seviyelere taşındığı görülmüş, sistematikleşme beraberinde başarıyı getirmiştir. Etkili zaman kullanımının üretkenlik ve performansı olumlu etkilediği görüldüğünden, başarının en önemli faktörlerinden olan antrenörlerin zaman yönetimi becerilerini de mercek altına almak ve geliştirmek sportif başarıyı daha da artıracaktır. Bu çalışma ile Elâzığ ilinde bulunan futbol antrenörlerinin zaman yönetimi becerilerini değerlendirmek ve bu becerilerin takım başarısı üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Elâzığ Şubesi'ne kayıtlı 61 futbol antrenörü oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma yürütülürken; zaman planı, zaman tutumu ve zaman harcattırıcılar olmak üzere üç alt boyuttan oluşan, 27 maddelik Zaman Yönetimi Anketi (ZYA) katılımcılar tarafından doldurulmuştur. Çalışmada 3 ana hipotez öne sürülmüş ve test edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda antrenörlerin zaman yönetimi becerisi ve takımların gösterdiği başarı arasındaki ilişki ve bu ilişkinin yönü değerlendirilmiştir.

Changing living conditions and developing technology have caused the lifestyle to become more complex. The most important way to be successful in this complex structure; be able to evaluate time well and make a successful time management plan. With the use of the concept of time management in the field of sports, it has been seen that sports have been moved to advanced levels, and systematization has brought success. As it is seen that effective use of time affects productivity and performance, focusing improving the time management skills of coaches, which is one of the most important factors of success, will further increase sportive success. The aim of this study is to evaluate time management skills of football coaches in Elâzığ and to investigate the effects of these skills on team success. The sample of the study consists of 61 football coaches registered in the Elâzığ Branch of the Turkish Football Coaches Association (TFCA). Questionnaire technique was used in the research. While conducting the research; Time Management Questionnaire (TMQ), which is consisting of three sub-dimensions: time plan, time attitude and time wasters, was filled in by the participants. Three main hypotheses were proposed and tested in the study. As a result of the research, the relationship between the time management skills of the coaches and the success of the teams and the direction of this relationship were evaluated.
Evaluation of the relationship between the sports achievement and time management of football coaches in elazig
Keywords: Spor