Arka mediastende yer alan bir primer büyük B-hücreli lenfoma vakası - Özyurtkan, Mehmet Oğuzhan; Özsoy, İbrahim Ethem; Çakmak, Muharrem; Balcı, Akın Eraslan (My University, 2009)
Lenfoma en sık görülen mediastinal tümörler arasındadır, ama non-Hodgkin lenfomada (NHL) mediasten tutulumu nadirdir. NHL?nin bir varyantı olan primer mediastinal büyük B-hücreli lenfoma (PMBHL) %6 oranında görülür ve özellikle ön-orta mediastende yer alır. PMBHL?nin arka mediastende görülmesi nadir bir durumdur. Arka mediastende kitle saptanan 52 yaşındaki bir erkek hastaya minitorakotomiyle biyopsi yapılmış ve lenfoma tanısı konmuştur. Lenfadenopati veya hepatosplenomegalisi bulunmayan hastaya Galyum 67 sintigrafisi sonrası PMBHL kesin tanısı konarak, tedavi amacıyla Medikal Onkoloji klini¤ine verilmiştir. Nadir görülmekle birlikte, arka mediastende lezyonlarının ayırıcı tanısında PMBHL yer almalıdır.
Keywords: Erişkin; Erkek; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Mediastinal neoplazmlar; Mediasten; Lenfom; B-hücreli