HZ. ZEKERİYYA VE YAHYA (A.S) İLE İLGİLİ RİVAYETLER - UZUNDAĞ, MEHMET SAİT (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi HZ. ZEKERİYYA ve YAHYA (A.S.) İLE İLGİLİ RİVAYETLER Mehmet Sait UZUNDAĞ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Hadis Bilim Dalı 2005, Sayfa:95 Hz. Zekeriyya ve Yahya (a.s.) ile ilgili kutsal kitaplarda birçok rivayet mevcuttur. Bu tezde kutsal kitaplardaki rivayetlerin yanı sıra mezkûr iki peygamber hakkında Hz. Peygamberden nakledilen hadisler incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte Hz. Zekeriyya ve Yahya (a. s.) 'in yaşadıkları dönemin sosyal, kültürel ve dini yapısı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde mezkûr iki peygamberin hayatları, şahsiyetleri, görevleri ve faaliyetleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Hz. Zekeriyya ve Yahya (a.s.) ile ilgili Kur'an'da ve İndilerde geçen rivayetler ele alınmıştır. Ayrıca Kur 'an ve İnciller arasında benzer ve farklı rivayetler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde Tarih, Tefsir, Tasavvuf ve Edebiyat olmak üzere İslam dini kaynaklarında, Hz. Zekeriyya ve Yahya (a.s.) ile ilgili nakiller yapılmıştır. Dördüncü bölüm de ise konuyla ilgili Hadisler verilerek bunların değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışma bibliyografya ile sona ermektedir. Anahtar Kelimeler: Hz. Zekeriyya, Hz. Yahya, Meryem, Vaftiz, Mesih.
The rumors concerning prophet Zekeriyya and Yahya
Keywords: Din