Küresel Optimizasyon için Gauss Kaotik Haritası ile Kartal Optimizasyonu - Aydemir, Salih Berkan (Fırat University, 2022)
Bu çalışmada kartal (Aquila) optimizasyon algoritmasındaki rastgele değişkenler, Gauss kaotik haritası ile değiştirilmektedir. Kaotik haritaların tekrar edilememezlik özelliği ile küresel optimum noktaya yakınsama durumu incelenmektedir. Gauss kaotik haritası, çözüm uzayının farklı noktalarını ele alıp, algoritmanın yerel optimum noktada takılmasını önleyebilmektedir. Önerilen kaotik kartal optimizasyonu 13 kıyaslamalı test fonksiyonu üzerinde test edilmiştir. 13 test fonksiyonu içerisinde, 12 test fonksiyonunda yeni Gauss tabanlı kaotik kartal optimizasyonunun klasik kartal optimizasyonuna göre daha iyi yakınsama gösterdiği görülmüştür. Ek olarak önerilen kaotik tabanlı kartal optimizasyonu ile üç test fonksiyonunda, küresel optimum noktaya yakınsamaktadır. Önerilen algoritma ve klasik algoritmanın yakınsama eğrileri, grafikler halinde özetlenmiştir.