Yersinia ruckeri ile infekte edilen gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss,W. 1792) oluşan immunolojik değişimlerin araştırılması - Ispır, Ünal; Şeker, Engin; Sarıeyyüpoğlu, Mustafa (My University, 2004)
Yersinia ruckeri ile infekte edilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W.)'nın non-spesifık immun sisteminde meydana gelen aktivasyon veya supresyon araştırıldı. Deneysel infeksiyon, Y. ruckeri'nin 0.1 ml'de 1 x $10^4$ , 4 x $10^4$, 1 x $10^8$ ve 4 x $10^8$ oranlarında olacak şekilde hazırlanan dilusyonları, balıklara kas içi enjeksiyonu ile oluşturuldu. Enjeksiyonun 4. gününden sonra kan örnekleri alındı. Hasta ve kontrol grubu balıkların hematokrit düzeyi, lökosit seviyesi, lamele fikse olmuş NBT (Nitroblue tetrazolium) pozitif hücre aktivasyonu ve nötrofillerin oksidatif radikal üretimi belirlendi. Bütün deneme gruplarında; ağız ve anüs etrafında hiperemik lezyonlar ile iç organlarda peteşial tarzda kanamalar gibi yersiniozisin klasik etkileri gözlendi. İncelenen parametrelerin tamamının infekte balık gruplarında azaldığı gözlendi (p<0.05; p<0.01; p<0.001). Bu azalmanın en fazla 4 x 108 hücre içeren dilusyonun enjekte edildiği balıklarda olduğu tespit edildi. Diğer gruplarda ise, bakteri sayısına bağlı olarak bir düşüşün olduğu belirlendi.
Keywords: Nötrofil; bakteriyel hastalıklar; hematokrit; enfekte olma; akyuvarlar; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; bağışıklık sistemi; Yersinia ruckeri; bağışıksal faktörler