LİSELİ GENÇLERDE GELENEKSEL TÜRK SPORLARININ FARKINDALIĞININ İNCELENMESİ - Gençay, Ökkeş Alpaslan; Gür, Yunus; Gençay, Selçuk; Gür, Ercan; Özaltaş, Hüseyin Nasip; Demir, Ali (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı lise düzeyindeki gençlerin geleneksel Türk sporlarının uygulanmasına yönelik eğilimlerinin ve farkındalıklarının belirlenmesidir. Çalışma Gaziantep ilinde lise çağında bulunan 625 (14-19 yaş arası) genç üzerinde yürütülmüştür. Verilerin toplanması araştırmacılar tarafından geliştirilen kişisel bilgiler ve geleneksel Türk sporlarına yönelik görüşlerini belirlemeye yönelik yapılandırılmış soruları içeren anket ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzdesel oran analizi kullanılmıştır. Sonuçlar incelendiği zaman gençlerin en fazla yapmak istedikleri ve ilgilerini çeken sporların kızak sporu ve atlı okçuluk olduğu görülmektedir. Gençler tarafından en az bilinen branşın ise aba güreşi olduğu görülmektedir. Çalışmanın sonucunda gençlerin geleneksel Türk sporlarından bazı branşlar hakkında yeterli bilgi ve farkındalığa sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Gençlerin geleneksel sporlara ilgi ve eğilimlerinin düşük seviyede olduğu ve yapılacak çeşitli uygulamalarla, ilgi ve bilgilenmelerinin sağlanmasının bu sporların gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir eksikliği gidereceği kanaatindeyiz.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Sosyal Çalışma; Spor Bilimleri