ELAZIĞ VE ERZİNCAN YÖRESİ SIĞIR AYAK HASTALIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - KAVUŞ, MEHMET TAHA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Erzincan ve Elazığ yörelerinde, sığırlarda ayak hastalıklarının prevalansının araştırılması amaçlanmıştır. Bu yörelerde farklı yaş ve cinsiyette Erzincan yöresinde 3000, Elazığ yöresinde 1000 baş olmak üzere toplam 4000 baş sığır, ayak hastalıkları ve tırnak deformasyonları yönünden incelendi. Yıl boyunca her mevsimde işletmeler ve meralar ziyaret edilip hayvanlar ayak hastalıkları yönünden muayene edildi. Hayvanların otladığı meralardan toprak numunesi alınıp içeriğinde bulunan iz elementlerin tespiti için analize gönderilmiştir. Yıl boyu nem ve yağış tespiti için meteorolojiden veriler toplanmıştır. Erzincan yöresindeki sığırlarda yapılan araştırmada 106 ayakta yalnızca tırnak deformitesi, 62 ayakta yalnızca ayak hastalığı görülürken, 99 ayakta ise tırnak deformitesi ile birlikte ayak hastalığı tespit edildi. Elazığ yöresindeki sığırlarda yapılan incelemelerde 39 ayakta yalnızca tırnak deformitesi, 22 ayakta yalnız ayak hastalığı görülürken, 38 ayakta ise tırnak deformitesi ile birlikte ayak hastalığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak aritmetik ortalamaları alındığında Erzincan yöresi sığırlarda ayak hastalıklarının prevalansı % 9,8, Elazığ yöresi sığırlarda ayak hastalıklarının prevalansı %8.9 olarak tespit edilmiştir

In this study was aimed to investigate the prevalence of foot diseases in cattle in region of Erzincan and Elazig. A total of 4000 different ages and sexes, including 3000 in Erzincan region and 1000 in Elazig region, were investigated for cattle foot disease and claw deformation. Farms and pastures were visited in all seasons throughout the year and the animals were examined for foot diseases. Soil samples were taken from the pastures where the animals grazed and sent for analysis to determine the trace elements in its content. Data were collected from meteorology for year-round humidity and precipitation determination. During the examinations in the Erzincan region, only 106 feet had claw deformity, 62 had only foot disease, and 99 had claw deformity and foot disease. In the Elazig region, only 39 feet had claw deformity, 22 had only foot disease, and 38 had claw deformity and foot disease. As a result, the prevalence of foot diseases in cattle region of Erzincan was determined as % 9,8 and the region of Elazig was determined as %8.9
Investigation of prevalance of foot diseases in the cattle in the region of Elaziğ and Erzincan
Keywords: Veteriner Hekimliği