TÜRKİYE'NİN İSTİHDAM POTANSİYELİNİN ARTIRILMASINDA YENİ BİR FIRSAT YEŞİL MESLEKLER: TRB1 ÖRNEĞİ - DOĞAN, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Küresel ısınma ve iklim değişikliği 21. yüzyılın en önemli sorunları arasında yer almakta ve bu kapsamda sürdürülebilirlik konusu ön plana çıkmaktadır. Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için ekonomiler küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep olan unsurları azaltmaya yönelik yeşil politika geliştirme ve uygulama çalışmalarına devam edilmektedir. Yeşil işletmeler konusu tamda bu noktada ortaya atılan konular arasında yer almakta ve küresel ısınma konusunda önlem alınması bağlamında önemli politikalardan biri olarak değerlendirilmektedir. İklim değişikliğinin işletme anlayışı üzerine etkisi sonucunda ortaya çıkan yeşil işletmeler anlayışının beraberinde getirdiği yeşil meslek bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nda "yeşil meslekler" kavramı yeşil yakalı meslekler olarak tanımlanmış ve kavram bütün sektörlerin çevresel tehditleri en aşağı seviyeye çekilmesini amaçlayan meslek grubu olarak ifade edilmiştir. Literatürde mavi yakalılar üretim bandında üretimini gerçekleştiren emek yoğun istihdamı, beyaz yakalılar kurumsal sektörlerde çalışan vasıflı istihdamı ve son yıllarda ortaya çıkan yeşil yakalı meslekler ise çevreye zarar vermeyen üretim faaliyetinde istihdam edilenlerin yanı sıra toplum faydasını gözeten sivil toplum örgütlerinde faaliyet gösteren meslekler şeklinde tanımlanmaktadır. Bu bağlamda çalışmada TRB1 bölgesinin yeşil kalkınma perspektifinde yeşil meslek sınıflandırması yapılarak bölgenin temel sorunlarından biri olan işsizlik soruna bir çözüm alternatifi olabilecek bölgenin yeşil istihdam kapasitesinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yeşil ekonomi, yeşil meslekler, TR B1 Bölgesi

Global warming and climate change are among the most important problems of the 21st century, and in this context, the issue of sustainability comes up. In order to ensure sustainability, economies continue to develop and implement green policies to reduce the factors that cause global warming and climate change. The issue of green businesses is among the issues raised at this point and it is considered as one of the important policies in the context of taking precautions against global warming. The green job brought by the understanding of green businesses, which emerged as a result of the effect of climate change on the understanding of business, constitutes the main subject of this study. In the United Nations Environment Program, the concept of "green jobs" was defined as green-collar occupations and the concept was expressed as the occupational group that aims to minimize environmental threats in all sectors. In the literature, blue-collar workers are defined as labor-intensive employment that produces on the production line, and white-collar workers are defined as skilled employment working in corporate sectors. In the literature, blue-collar workers are defined as labor-intensive employment that produces on the production line, and white-collar workers are defined as skilled employment working in corporate sectors. Green-collar occupations that have emerged in recent years are defined as those employed in production activities that do not harm the environment, as well as occupations operating in non-governmental organizations that take care of the benefit of society. In this study, it is aimed to reveal the green employment capacity of the region, which can be an alternative solution to the unemployment problem, which is one of the main problems of the region, by determining the green business capacity of the TRB1 region and classifying the green occupation. Keywords: Green Economy, Green Jobs, TRB1 Region
Green jobs as a new opportunity to increase Turkey's employment potential: A case of TRB1 region
Keywords: İşletme