ABDULLAH ZİYA KOZANOĞLU'NUN KIZIL TUĞ ADLI ESERİNDE SÖZ DİZİMİ - TOLU, ERCAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Milletler gibi insanların da varlıklarını sürdürebilmeleri, düşünebilmeleri, düşündüklerini,hissettiklerini başkalarına aktarabilmeleri için ana dillerini iyi bilmeleri gerekir.İşlenmiş her dilde olduğu gibi Türk dilinin de kendine mahsus özellikleri, dil bilgisikuralları vardır. Önemli olan bu kuralları iyi bilmek ve aktarabilmektir. Bir dilingelişmişliğini gösteren en önemli unsurlardan biri de meydana getirilen edebî eserlerdir.Dilleri işleyen ve onların gelişimine katkıda bulunan yazarlar bir nevi dil işçileridir. İşteTürkçe de bu bakımdan dünyanın en şanslı dillerinden biridir. Bizler, Türkçenin dünyanın eneski, en zengin ve en gelişmiş dillerinden biri olduğunu, meydana getirilen edebî eserlerebaktığımızda bir kez daha anlıyoruz. Günümüze kadar Türk dili üzerine birçok çalışmayapılmış, meydana getirilen eserler muhtelif bakımlardan incelenmiştir; ancak bu eserlerin sözdizimsel olarak cümle açısından pek fazla ele alınıp incelenmediği gözlenmektedir. Buçalışma, Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun Kızıl Tuğ adlı eserinde yer alan cümlelerin yapı,özeliklerini ve kelime gruplarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Türkçede cümlenintanımı, çeşitleri ve sınıflandırma farklılıklarıyla başlayan çalışma, cümlelerin tahliledilmesiyle devam etmiştir. Sonuç olarak ise, sayısal veriler üzerinden eser hakkındadeğerlendirmeler yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Türkçe, söz dizimi, cümle, Abdullah Ziya Kozanoğlu, Kızıl Tuğ

Human beings like nations ought to know their native language well in order to be able tosurvive, think and convey their thoughts and feelings to others.As every processed language, Turkish language owns its unique characteristic andlinguistic features. The subtantial matter is being aware of these rules and being able to conveythem. One of the most fundamental item which points out the development of language is theproduced literary works. Authors who study on languages and make a contribution to thedevelopment of language is language workers. In these regard Turkish is one of the world?sluckiest language. When we look at the literary works, once again it is found out that Turkish isworld?s one of the oldest, richest, and most developed language. A great many of studies onTurkish language have been carried out up to present, produced literary works have beenanalysed into various ways; but it is observed that these works were not anaysed enough in thesyntactic feature of sentences. This study is prepared in an effort to determine the structure ofsentences and word cluster which exist in Abdullah Ziya Kozanoğlu?s literary work of Kızıl Tuğ.This study begins with definition, sort and categorization dinstiction of sentences in Turkish andcontinues with analysing sentences. As a result necessary evaluation about this literary work ismade on numerical input.Key Words: Turkish, syntax, sentence, Abdullah Ziya Kozanoğlu, Kızıl Tuğ
Syntax sentence analysing of Abdullah Ziya Kozanoğlu?s literary work of Kızıl Tuğ
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı