Sabit ısı akısına sahip bir boruda ısı transferi artımının entropi üretimi üzerindeki etkisi - Kurtbaş, İrfan; Durmuş, Aydın (My University, 2006)
Bu çalışmada; 62 mm genişliğinde 1200 mm uzunluğunda ebatlara sahip galvanizli sac üzerine değişik çap ve aralıklarda kesilen dirençlere farklı açılar verilerek akım ortamına yerleştirilmiştir. Bu türbülatörler sabit ısı akısı uygulanan bir bakır boru içerisine yerleştirilerek bunların ısı transferi ve entropi üretimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma akışkanı olarak hava seçilmiştir. Beş farklı kütlesel debide ve Reynolds sayısının 10000 ila 30000 aralığında deneyler yapılmıştır. Isı transferi ve entropi üretimi arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Deneysel sonuçlarda elde edilen veriler hem Nusselt sayısına hem de entropi üretim oranına göre karşılaştırılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Kimya