ELAZIG'DA ABiD AGA KONAGI - Yünkül, Ayşe (Fırat University, 2008)
Türk evi plan tipleri ; sofasız, dış sofalı, iç safalı ve orta safalı diye dört gruba ayrılmaktadır. Evler, yaşanan coğrafi bölgelere göre farklı plan ve malzeme özellikleri göstermektedir. Elazığ evleri, İzzet Paşa, Aksaray, Kızılay ve Nail Bey mahallesinde yoğunlaşmıştır. Bu evler, genellikle dış ve iç safalı plan tipinde yapılmıştır. Duvarlarla çevrili avlular, evin arkasında bulunmakt.adır. Genellikle iki katlı olan evlerin alt katlan ahır, depo, merek ve kiler gibi ihtiyaç birimlerine aynlmış, üst katlar ise asıl ikamet bölümleri şeklinde düzenlenmiştir. Zemin katlarında büyük taş kemerierin kullanılması bu yöreye has bir özelliktir. Taş temel üzerine kerpiç duvarlı olan evlerin ara duvarları hımış örgülüdür. Abid Ağa konağı, Kızılay Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi No: 63'te bulunmaktadır. Haremlikteki kitabeye göre H. 1322 (M. 1903) tarihinde yapılmıştır. Üç katlı bu yapı, iç mekan elemanları, inşa malzemesi, dış safalı plan tipi ve avlusu ile geleneksel Elazığ evlerinin ortak özelliklere sahiptir. Konağın zemin katı kiler, ahır, merek, depo, 1. kat selamlık, 2. kat ise haremlik olarak düzenlenmiştir. Haremlikselamlık dış safalı plan tipindedir. Dıştan sokağa taşan cumbası dışında oldukça sade olan konağın iç kısmında da sadelik ön plandadır. Birinci kat güneydoğu odada üsluplaştırılmış çiçek ve yaprak motifleri ile bezenmiş alçı süslemeli şömine mevcuttur.
The Abid Aga Residence in The Elazig
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları