COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINDAKİ DEĞİŞİMLER VE E-TİCARETE ETKİLERİ: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - ALTUĞ, DİLA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve yenilikler, küresel alanda yaygınlaştıkça tüketicilerin istekleri ve beklentilerinde çeşitlilik yaşanmakta bununla beraber dijital faaliyetlerde de artış görülmektedir. Ekonomik krizler, salgın hastalıklar, savaşlar ülkelerin ekonomik yapılarının bozulmasına ve aksamasına neden olmaktadır. 2019 yılının son aylarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covıd-19 pandemisin zamanla hızlı bir şekilde yayılması ülkelerin sınırlarını kapatmasına neden olmuş bu durumda ticaretin neredeyse durmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada Covıd-19 pandemisi ve sonrasında tüketicilerin online alışverişe dair tutumları ele alınmaktadır. Pandemi dönemi ve sonrası tüketici satın alma eğilimleri incelenmektedir. Çalışmada tüketicilerin rasyonel eğilimleri adı altında ele alınan rasyonel satın alma eğilimi, tasarruf eğilimi, ihtiyatlı bütçeleme eğilimi ve sorumlu harcama eğilimi doğrultusunda online alışverişe olan eğilimleri ve pandemi sonrasında online alışveriş yapma davranışları noktasındaki davranış niyeti ve bu değişkenler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 379 katılımcıdan anket yoluyla elde edilen yanıtlar araştırmanın verisini oluşturmaktadır. Tüketicilerin satın alma davranışlarının rasyonel olduğu tespit edilmiştir. Rasyonel satın alma eğilimi, online alışveriş eğilimi ve online alışveriş davranışsal niyeti arasında anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Covıd-19, E-ticaret, Online alışveriş, tasarruf, rasyonel satın alma

As the developments and innovations in information and communication technologies become widespread globally, there is diversity in the demands and expectations of consumers, and there is also an increase in digital activities. Economic crises, epidemics and wars cause the economic structures of countries to deteriorate and disrupt. The rapid spread of the Covid-19 pandemic, which emerged in Wuhan, China in the last months of 2019, caused countries to close their borders, which caused trade to almost stop. This study examines consumers' attitudes towards online shopping during and after the Covid-19 pandemic. Consumer purchasing trends during and after the pandemic period are examined. The aim of the study is to determine consumers' tendency towards online shopping in line with their rational purchasing tendency, saving tendency, prudent budgeting tendency and responsible spending tendency, which are discussed under the name of rational tendencies, and their behavioral intention at the point of online shopping behavior after the pandemic, and the relationships between these variables. For these purposes, the answers obtained from 379 participants through a survey using the convenience sampling method constitute the data of the research. It has been determined that consumers' purchasing behavior is rational. There are significant relationships between rational purchasing tendency, online shopping tendency and online shopping behavioral intention. Keywords: Covid-19, E-commerce, Online shopping, savings, rational purchasing
Changes in consumer behavior during the COVID-19 pandemic process and its effects on e-commerce: The example of Elaziğ province
Keywords: Maliye