İş Yerinde Siber Zorbalık Davranışları Envanteri: Eğitim Örgütleri için Uyarlama Çalışması - Karabatak, Songül; Alanoğlu, Müslim (My University, 2020)
Bilişim teknolojilerinin gelişimi ve yaygınlaşması ile zorbalık davranışları elektronik ortamlara da taşınmıştır. Siber zorbalık olarak belirtilen bu davranışlar en çok çocuklar ve ergenler tarafından yaşanmasına rağmen son zamanlarda yetişkinlerin de bu davranışlara maruz kaldıkları dikkatleri çekmektedir. Bu durum gün geçtikçe artan bu zorbalık türünün eğitim örgütleri başta olmak üzere diğer iş yerlerinde çalışanlar tarafından yaşanıp yaşanmadığının belirlenmesini elzem hale getirmiştir. Bu nedenle bu çalışmada İş Yerinde Siber Zorbalık Davranışları Envanteri’nin eğitim örgütleri bağlamında Türk dili ve kültürüne uyarlama çalışmasının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak ölçeğin dil denkliği sağlanmıştır. Daha sonra ölçek, 208 öğretmenden oluşan bir örnekleme uygulanmış ve toplanan veriler yardımıyla ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda on maddeli üç faktörlü yapısı doğrulanan ölçeğin eğitim örgütlerinde siber zorbalık davranışlarını belirlemek için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kültürel Çalışmalar; Davranış Bilimleri