Avrupa Yayın Balığı (Silurus glanis L.)'nın Sindirim Kanalındaki Bazı Nöropeptidlerin İmmunohistokimyasal Olarak İncelenmesi - Köprücü, Sibel; Yaman, Mine (Fırat University, 2018)
İmmunohistokimyasal teknikler kullanılarak Avrupa yayın balığı Silurus glanis’in mide ve bağırsağında gastrin, glukagon ve kolesistokinin (CCK-8) belirlendi. Bu nöropeptidler mide ve bağırsağın farklı bölümlerinde değişen yoğunluk ve lokalizasyonda tespit edildi. Gastrin ve glukagon immunoreaktiviteleri midenin gastrik mukozasında belirlendi. Bu immureaktif hücreler genellikle midenin yüzey ve bez epitel hücreleri arasında lokalizedir. Gastrin, glukagon ve CCK-8 immunoreaktiviteleri bağırsakta bulundu. Bağırsak mukozasındaki immunoreaktif hücreler yüzey epitel hücrelerinde belirlendi. Ekonomik öneme sahip olan Silurus glanis’in sindirim kanalında bu immunoreaktivitelerin ilk defa belirlenmiş olması, bu balığın kas ve mukosal salgı aktivitesinin morfolojik ve fonksiyonel yönden değerlendirilmesine katkı sağlamaktadır.