ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARI İLE ÖZ-DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - KANPAKOĞLU, HAFİZE DUYGU (Fırat Üniveristesi, 2022)
Daha önceki yıllarda kurumlarından ve öğretmenlerinden coğrafi olarak ayrılmış öğrencilerin ders kaynaklarından yararlanmalarını sağlayan uzaktan eğitim, daha sonraki yıllarda özellikle yükseköğretimde, eğitim programlarına yoğun bir şekilde dâhil edilen öğrenme deneyimi olarak karşımıza çıkmaktadır. 2019 yılının sonlarında tüm dünyayı etkisi altına alan salgın süreci ise bu öğrenme ortamını eğitimin tüm kademelerinde öğrenim gören öğrenciler için adeta zorunluluk haline getirmiştir. Bu süreçte uzaktan eğitimi daha önce deneyimlememiş olan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için bazı önemli noktalar gündeme gelmiştir. Öğrencilerin tutumları ve öz-düzenleme becerileri bu hususlardandır ve öğrencilerin akademik başarılarını etkiledikleri bilinmektedir. Bu nedenle uzaktan eğitimi ilk defa deneyimleyen öğrenciler için tutum ile öz-düzenleme becerisi arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan çalışmaların önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı da ortaokul öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin tutumları ile öz-düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2020 – 2021 yılları arasında Türkiye'nin 63 ilinde toplam 144 şubesi olan bir özel okul ağındaki farklı sınıf seviyelerinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmada demografik bilgilerin yer aldığı kişisel bilgi formu, öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen "Ortaokul Öğrencileri için Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği", öz-değerlendirme becerilerini değerlendirmek için ise geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları Arslan ve Gelişli (2015) tarafından yapılmış olan "Algılanan Öz-Düzenleme Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kız öğrencilerin uzaktan eğitime ilişkin tutumlarının erkek öğrencilere göre daha olumlu olduğu görülürken öğrencilerin öz-düzenleme beceri düzeyleri ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı belirlenmiştir. Sınıf seviyesi değişkenine göre hem uzaktan eğitime ilişkin tutumlarda hem de öğrencilerin öz-düzenleme becerileri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile öz-düzenleme becerileri arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın, ortaokul kademesinde uzaktan eğitim süreci ile ilgili yapılacak yeni çalışmalar için kaynak niteliği taşıyacağı düşünülmektedir.

Distance education, which enables students who were geographically separated from their institutions and teachers in previous years to benefit from course resources, emerges as a learning experience that is heavily included in education programs in higher education in the following years. The epidemic process, which affected the whole world at the end of 2019, has made this learning environment a necessity for students studying at all levels of education. In this process, some important points have come to the fore for primary and secondary school students who have not experienced distance education before. Students' attitudes and self-regulation skills are among these issues and are known to affect students' academic achievement. For this reason, it is thought that studies aiming to reveal the relationship between attitude and self-regulation skills are important for students who experience distance education for the first time. The aim of this study is to examine the relationship between secondary school students' attitudes towards distance education and their self-regulation skills. The survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in the study. The sample of the research consists of secondary school students studying at different grade levels in a private school network with a total of 144 branches in 63 provinces of Turkey between 2020 and 2021. Personal information form including demographic information in the study, "Distance Education Attitude Scale for Secondary School Students" developed by researchers to measure students' attitudes towards distance education, and the "Perceived Self-Regulation Scale" developed in 2015 by Arslan and Gelişli to evaluate the self-regulation skills of the students was used. As a result of the research, it was determined that while female students' attitudes toward distance education were more positive than male students, there was no significant relationship between students' self-regulation skill levels and gender. It has been determined that there are significant differences both in attitudes towards distance education and in students' self-regulation skills according to the grade level variable. It has been determined that there is a positive and significant relationship between students' attitudes towards distance education and their self-regulation skills. It is thought that this study will be a source for new studies on the distance education process at the secondary school level.
Investigation of the relationship between secondary school students' attitudes towards distance education and self-regulation skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim