KOMPOZİT MALZEMEDEN İMAL EDİLMİŞ DİŞLİ ZİNCİRLERİNDE GERİLME ANALİZİ VE OPTİMİZASYON - PIHTILI, HAŞİM (Fırat Üniveristesi, 1991)
Doktora Tezi KOMPOZİT MALZEMEDEN İMAL EDİLMİŞ DİŞLİ ZİNCİRLERİNDE GERİLME ANALİZİ VE OPTİMİZASYON Heşim PIHTILI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana bil i m Dalı 1991, Sayfa: 91 Bu çalışmada, izotropik ve kompozit malzemeden imal edilen dişli zineirlerindeki gerilme analizi bilgisayar destekli olarak incelenmiştir. Problemin çözümünde sonlu elemanlar metodu uygulanmış ol up üçgen elemanlar yöntemi kullanıl mıştı r. İzotropik ve kompozit malzemeden imal edilen dişli zincirinin gerilme analizi iki aşamada yapılmıştır. Birinci aşamada, izotropik malzeme için çözüm yapılmıştır. İkinci aşamada ise gerilme analizi, cam-epoksi,grefit-epoksi ve boron-epoksi kompozit malzemelerinin tek yönde takviye ve çapraz takviye biçimlerine göre araştırılmıştır. Yapılan çalışmada, izotropik ve kompozit malzemelerin beş değişik dişli zinciri şekli için gerilmeler bulunmuştur. Her bir dişli zincirinde takviye açısının durumuna ve ayrıca kompozit malzemenin cinsine göre meydana gelen gerilmeler birbirleriyle mukayese edilmiştir. Tek yönlü takviye haline sahip kompozit malzemelerde, takviye açısı e «15 derece genellikle olunca dişli zincirinde meydana gelen maksimum gerilme diğer takviye açılan durumundaki maksimum gerilmelerden daha büyük olmakta ve takviye açısı e »60 derece olunca maksimum gerilme aynı bir tip kompozit malzeme için en küçük değeri almaktadır. Çapraz yönlü takviye halinde ise, maksimum gerilme her üç malzeme için takviye açısı 8=15 derece durumunda, minumum gerilme değeri ise takviye açısımnö=45 derece durumunda meydana gelmektedir. Sonlu eleman yöntemi ile elde edilen bilgisayar sonuçlarının doğruluğu hakkında fikir edinebilmek için, 1/1 ölçeğinde çelik ve epoksi malzemelerinden imal edilen dişli zinciri strain-gauge ve fotoelastik deneysel ölçümlere de tabi tutulmuştur. Deneysel ölçümlerden elde edilen gerilme değerlerinin, bilgisayar sonuçlan ile iyi bir uyum içinde olduğu gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kompozit malzeme, sonlu elemanlar, dişli zinciri.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering