Differences in Children with Type 1 Diabetes Aged ?6 and >6 Years at the Time of Diagnosis - Kirkaş, Özlem Gül; Demirel, Fatma; Köse, Gülşen; Esen, Ihsan (My University, 2014)
Amaç: Son zamanlarda özellikle 6 yaş altındaki çocuklarda Tip 1 diabetes mellitus (T1DM) insidansında artış olmuştur.Bu çalışmanın amacı, küçük yaş ve daha büyük yaşlardaki T1DMlu çocukların tanı anındaki klinik ve laboratuvarfarklılıklarını analiz etmektir.Gereç ve Yöntemler: Ankara Çocuk Sağlığı Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Hastanesi pediatrik endokrin bölümündegeçen 10 yılda T1DM tanısı alan 99 çocuğun dosyası (49 hasta ?6 yaş, 50 hasta >6 yaş) geriye dönük incelendi. Kliniğeilk başvuru anındaki klinik ve laboratuvar bulguları değerlendirildi.Bulgular: Yaşça küçük olan grupta, ortalama semptomların ortaya çıkış süresi daha kısa (15.2±1.9 ve 27.7±5.1 gün)ancak insülin infüzyonundan subkutan insülin geçiş süresi daha uzun (17.1±1.3 ve 13.6±1.2 saat)di. Kilo kaybı semptomubüyük çocuklarda daha sık ve HbA1c düzeyi küçük çocuklarda anlamlı olarak daha düşüktü. Küçük çocuklarda diyabetilişkili antikorlardan en az birinde poziti? ik anlamlı olarak daha fazlaydı (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, küçük ve daha büyük yaştaki diyabetik çocukların hastaneye ilk başvuru anındaki klinik ve laboratuvarbulgularındaki farklılıkları göstermektedir ve bu farklılıkların ortaya konması, diyabet ekibinin bu hastaların tanı, tedavi veizleminde yol gösterici olacaktır.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Pediatri