Balda oksitetrasiklin (OTC) ve sülfamezatin (SM)'in türev spektrofotometrik tayini - Turabik, Meral; Aşan, Türker (My University, 1997)
Özgeçmişi bilinmeyen bal örneklerindeki oksitetrasikiin (OTC) ve süifamezatin (SM)'in birlikte tayini standart ekleme yönteminden yararlanılarak türev spektrofotometrisi ile yapıldı. Analiz için alınacak bal örneği miktarı 0,5 g olarak saptandı. Yöntem, ön ayırma işlemlerine ihtiyaç duyulmadan uygulanabilmektedir. OTC, 2° türev spektrumunda 230,5 nm de; SM ise 2° türev spektrumunda 254,6 nm de tayin edildi. Bal'a ilave edilen OTC'nin geri kazanma oranı 2° türev spektrumunda 370 nm de, SM in ise 1° türev spektrumunda 252 nm de belirlendi ve %90'ın üzerinde verim elde edildi.
Keywords: Bal; antibiyotikler; oksitetrasiklin; spektrofotometri