Retinal iskemi-reperfüzyon modelinde rekombinant İL-11'in retinal dokuya etkisi - Alınak, Azat; Demir, Tamer; Turgut, Burak; Akpolat, Nusret; Aydemir, Orhan; Demir, Nesrin (My University, 2010)
Amaç: Bu çalışma guinea pig modelinde retinal iskemi-reperfüzyon (İ-R) hasarında retina üzerine Rekombinant İL-11 (rhİL-11)'in koruyucu etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 15 adet kobay randomize olarak her biri beş guinea pig içeren üç gruba ayrıldı: plasebo, sham ve tedavi (rhİL-11) grubu. Plasebo grubundaki kobaylara sadece günlük 0,1 cc salin solüsyonu intraperitoneal verildi. Her bir göze 90 dakika basınçla indüklenen iskemi peryodundan 1 saat önce ve 2 günlük reperfüzyon süreci boyunca sham grubundaki kobaylara günlük 0,1 cc salin solüsyonu ve tedavi grubundaki kobaylara ise günlük 5?g/kg rhİL-11 intraperitoneal olarak verildi. İkinci günün sonunda kobaylar sakrifiye edilerek tüm gruplardaki hayvanların her iki gözleri enüklee edilip retinaları histopatolojik olarak incelendi.Bulgular: Histopatolojik olarak incelenen retina kesitlerinde iç pleksiform tabakanın kalınlığı, rhİL-11 grubunda hem plasebo hem de sham grubuna göre anlamlı olarak farklı bulunmamıştır (sırasıyla p=1.000, p= 0.095). Ancak sham grubunda plasebo grubuna göre anlamlı olarak daha kalın ölçülmüştür (p=0.032). Retinanın iç tabakalarındaki (internal limitan membran ve iç pleksiform tabaka) polimorfonükleerlokosit (PMNL) infiltrasyonu, sham grubunda plasebo grubuna (p=0.012) ve rhİL-11 grubuna göre anlamlı artmış bulunurken (p=0.032), rhİL-11 grubunda plasebo grubuna göre anlamlı fark bulunamadı (p=0.189).Sonuç: Çalışmamızda retinal İ-R hasarında retinal dokuyu koruyucu etki gösteren rhİL-11, retinal İ-R hasarının engellenmesinde potansiyel alternatif bir ajan olabilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Kimya; Tıbbi; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Göz Hastalıkları; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji