Kemaliye'nin Kuruluşu, Gelişmesi ve Fonksiyonel Özellikleri - Karakas, Erdal (My University, 2004)
Kemaliye, Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alan 2922 nüfuslu küçük bir kasabadır. Erzincan iline bağlı bir ilçe merkezi olan Kemaliye; 10-11 yüzyılda Fırat nehrinin derin ve dar vadisi içinde kurulmuştur. Bu çalışmada Kemaliye kasabasının kuruluş yer seçimi analiz edilmiş, eldeki belgeler doğrultusunda alansal gelişimi incelenmiştir. Ayrıca kasabanın geçmiş ve günümüzdeki fonksiyonları Osmanlı ve cumhuriyet dönemine ait belgeler incelenerek hem geçmiş hem de bugünkü durumu karşılaştırılarak ilerleme ve gerileme nedenleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Tarih; Coğrafya