Sakubitril/Valsartan Kullanımının Kliniğe ve Laboratuvar Bulgularına Etkilerinin, İskemik ve Non-İskemik Kalp Yetersizliği Hastalarında Karşılaştırmalı Olarak Değerlendirilmesi - Öz, Tuğba Kemaloğlu; Kıvrak, Tarik; Gürol, Tayfun; Zehir, Regayip; Soylu, Özer; Dağdeviren, Bahadır (My University, 2019)
Amaç: Sakubitril/valsartan tedavisinin, enalaprile kıyasla düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği (DEF-KY) hastalarında hastaneye yatış ve mortalite riskini azalttığı ve yaşam kalitesini artırdığı gösterilmiştir, ancak bugüne kadar ülkemizde yapılmış, sakubitril/valsartanın klinik bulgularave laboratuvar sonuçlarına olan etkilerini gösteren çalışma bulunmamaktadır. Biz çalışmamızda, sakubitril/valsartan tedavisinin kliniğe ve laboratuvar bulgularına olan etkilerini hem iskemik hem denon-iskemik DEF-KY hastalarında karşılaştırmalı olarak araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntemler:Çalışmamıza, 18 yaşından büyük, KY kılavuzlarına göre sakubitril/valsartan tedavisi başlama endikasyonu olan hastalar dâhil edildi. Tüm hastalardan tedavi başlamadan önce ve tolere edilebilen maksimal doz sakubitril/valsartan tedavisinin 6. ayında olmak üzere iki kez ayrıntılı öykü alındı, tümsistem fizik muayene yapıldı ve elektrokardiyogram çekildi. Venöz kanda sodyum (Na), potasyum (K),kreatinin ve NT-ProBNP düzeylerine bakıldı. Tedavi öncesi ve sonrası bulgular karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya başlangıçta 150 hasta katıldı. Bu hastalardan 19’u takip süresini tamamlayamadığı içinçalışma dışı bırakıldı ve toplamda 71’i iskemik, 56’sı ise non-iskemik KY hastası olmak üzere 127 hasta(%27,6’sı kadın) çalışmaya dâhil edildi. Her iki grupta da sistolik ve diyastolik kan basıncı, dakikadakikalp hızı, NT-proBNP ve Na düzeyi ve haftalık furosemid ihtiyacında istatistiksel olarak anlamlı azalmagözlendi. Glomerüler filtrasyon hızı (GFH)’nda anlamlı değişiklik olmazken, kreatinin ve potasyum(K) düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artış tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları göstermiştir ki sakubitril/valsartan, hem iskemik hem de non-iskemik DEF-KY’de benzer etkiler yaratmakta,her iki grupta da hastaların laboratuvar ve klinik bulgularında belirgin düzelme, semptomlarında rahatlama, haftalık furosemid ihtiyacında azalma ve kalp hızında düşüş sağlamaktadır. Bununla birlikte,yan etkiler olarak semptomatik hipotansiyon, hiperpotasemi ve GFH düşüşü açısından dikkatli olunmalıdır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi