BAZI RHİZOBİUM BAKTERİLERİNİN MELAS BESİORTAMINDA POLY-SS-HİDROKSİBÜTİRAT (PHB) ÜRETİMLERİNİN İNCELENMESİ - TÜRKOĞLU, ZÜLEYHA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu araştırmada Elazığ yöresinden alınan toprak örneklerinden izole edilen doğal Rhizobium suşlarının, atık bir madde olan melasın farklı konsantrasyonlarında spektrofotometrik metot yardımıyla Poli-ß-hidroksibütirat (PHB) üretimleri tespit edilmiştir. Kontrol grubu olarak Ankara Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen Rhizobium phaseoli CİAT 899 suşu kullanılmıştır. Rhizobium cinsine ait suşlar, melas besi ortamında 28 0C de 96 saat inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonunda kültürler santrifüjlenmiş, elde edilen biomass kurutulmuştur. Kuru ağırlıkları tespit edildikten sonra sonikasyon işlemleri ile PHB elde edilmiştir. PHB, sülfirik asit ile krotonik asite dönüştürülmüş, son maddenin miktarı 235 nm. UV spektrofotometrede ölçülmüştür.Rhizobium phaseoli CİAT 899 suşunun hücre kuru ağırlıklarına göre en yüksek PHB verimi % 0,5'lik melas konsantrasyonunda 96 saat lik inkübasyon süresi sonunda % 29,43 olarak tespit edilmiştir. Çalışılan diğer Rhizobium suşlarının hücre kuru ağırlıklarına göre PHB verimleri farklı melas konsantrasyonlarında %5,90-% 60,23 arasında bulunmuştur. Farklı melas konsantrasyollarındaki hücre kuru ağırlıklarına göre en yüksek PHB verimi 15F kodlu izolat da, % 1,5'lik melas konsantrasyonunda % 60,23 olarak tespit edilmiştir.

In this research, production of Poly-ß-hydroxybutyrate (PHB) by Rhizobium strains which are isolated from the soil which is taken from different regions of Elazığ province was studied. Rhizobium phaseoli CİAT 899 strains which is taken from Ankara Soil and Fertilizer Research Institute, is control group. Rhizobium strains were grown in molasses medium at 28 0C temperature for 96 hours. After incubation period cultures were centrifugated and biomass which are obtained were dried. After dry cell weigh had been measured, PHB were obtained by ultrasonication. PHB is converted to crotonic acid by using sulfiric acid. The amount of the last substance is measured by using UV spectrophotometer at 235 nm. According to Rhizobium phaseoli CİAT strain cell?s dry weights, maximum PHB yields were obtained %29,43 percent in % 0,5 percent molasses?s concentration after in 96 hours incubation time.According to be worked Rhizobium phaseoli CİAT strain cell?s dry weights, PHB yields were obtained between %5,90- % 60,23 percent different molasses concentrations. According to cell?s dry weights in different maximum PHB yield was ontained, in labelled 15F extract, % 60,23 percent in %1,5 percent molasses concentration.
Study of poly-beta-hydroxybutyrate (PHB) production in molasses medium of some Rhizobium bacteria
Keywords: Biyoloji