3-(Sübstitüesinnamoil)-7-Hidroksi-2H-Chromen-2-On Grupları Taşıyan Yeni Fosfazen Bileşiklerinin Sentezi Ve Farklı Türdeki İnsan Kanserleri Üzerindeki Sitotoksisite Ve Genotoksisite Özelliklerinin İn Vitro Olarak Belirlenmesi - Koran, Kenan; Sandal, Süleyman; Tekin, Suat; Görgülü, Ahmet Orhan (My University, 2019)
Bu proje çalışmasında merkezde fosfazen bileşiğinin olduğu yan dallarda altı ve dörtlü olarak kalkon grupları bulunan hekza ve tetra sübstitüe siklotrifosfazen bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu, sitotoksisite ve genotoksisite özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak, 4-hidroksi-sübstitüe kalkon bileşikleri (1a-m), 4-hidroksiasetonfenon ile sübstitüe aldehitlerin (3-metoksibenzaldehit (a), 2,4-dimetoksibenzaldehit (b), 3,4- dimetoksibenzaldehit (c), 2,3,4-trimetoksibenzaldehit (d), 2,4,5-trimetoksibenzaldehit (e), 4- fenilbenzaldehit (f), 3,5-diflorobenzaldehit (g), 4-kloro-2-florobenzaldehit (h), 3- triflorobenzaldehit (k), 4-kloro-3-triflorobenzaldehit (m)) Claisen-Schmidt kondenzasyon protokolüne göre etkileştirilmesi ile elde edildi. İkinci aşamada elde edilen 1a-m bileşikleri, hekzaklorosiklotrifosfazen (2) bileşiği ile 1:6 oranlarda etkileştirilmesi ile hekza sübstitüe (2a-m), bifenil sübstitüesiklotrifosfazen (3) bileşiği ile 1:4 oranlarda etkileştirilmesi ile tetra sübstitüe siklofosfazen bileşikleri (3a-m) elde edildi. Saf olarak elde edilen bu bileşiklerin yapısal karakterizsyonları kalkon bileşiklerinde FT-IR, 1H, 13C-APT NMR teknikleri, sübstitüe fosfazen bileşiklerinde ise 31P, 1H, 13C-APT NMR, FT-IR ve MALTI-TOF MS spektroskopik yöntemleri kullanılarak gerçekleştirildi. Üçüncü adımda bileşiklerin insan kanser hücre hatları over (A2780) ve prostat kanser hücre hatlarına (PC-3 ve LNCaP) karşı sitotoksisite özellikleri MTT assay yöntemiyle belirlenerek % hücre canlılıkları belirlendi ve bileşiklerin LogIC50 ve IC50 değerleri hesaplandı. Tüm hücrelerde özellikle yüksek dozlarda hücre canlılıklarında önemli azalmaların olduğu gözlenmiştir. Dördüncü adımda bileşiklerin en iyi etki gösterdiği yüksek dozda, DNA hasarı incelemesi Comet assay metodu ile gerçekleştirildi
15.04.2019
Keywords: Sitotoksisite; anahtar kelimeler : kalkon; genotoksisite; comet assay; siklotrifosfazen