Osteoporozda aile öyküsü ve cinsiyet faktörünün incelenmesi - Kavuncu, Hale; Elyas, Halit; Akın, Haluk; Kavuncu, Vural (My University, 2000)
Kemik mineral yoğunluğu (KMY) ve osteoporotik kırıklar üzerinde genetik faktörlerin rolünü destekleyen pek çok epidemiyolojik kanıt bulunmaktadır. Bu çalışmada osteoporozda aile hikayesi ve bunun çevresel faktörlerle etkileşimi araştırılmıştır. Bu amaçla Dual enerji X-ray absorbsiometre (DEXA) ölçümleri yapılmış 92 erkek ve 298 kadın için bir sorgulama formu doldurulmuştur. Antropometrik veriler, eğitim düzeyi, menopoz yaşı, cilt ve saç rengi, diyet ve yerleşim yeri kaydedilmiştir. Ayrıca önceki kırıklar ve ailede osteoporoz hikayesi ile ilgili bilgi edinilmiştir. Çalışmamızda osteoporozu olanlar ile kontrol grubunda yer alan olgular yaş, vücut kitle indeksi, eğitim durumları, menopoz yaşı ve yerleşim yerleri gibi özellikleri yönünden farklılık göstermekteydiler. Önceki geçirilen kırıkların osteoporozu belirlemede önemli olmadığı bulunmuştur. Ailede osteoporoz veya ilişkili faktörlerin sorgulanması, kadın olgularda osteoporozu olanları tahmin etmede önemli bulunmamıştır. Ailelerinde kırık öyküsü olan erkeklerde ise osteoporoz daha sık olarak gözlenmiştir. Sonuç olarak osteoporozun kestirimi için klinik pratikte, çevresel faktörlerin yanısıra aile öyküsünün sorgulanması erkek bireyler için önem taşımaktadır. Böylece ileri tetkik uygulanacak olan hastalar daha doğrulukla belirlenecektir.
Keywords: Vücut kitle indeksi; Aile özellikleri; Osteoporoz; Cinsiyet faktörleri; Eğitim durumu