KÜRKKÖYÜ (SİVRİCE)-KARAKAYA BARAJ GÖLÜ ARASINDA DOĞU ANADOLU FAYZONUNUN JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ - GÜZEL, SELAMİ (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi KÜRKKÖY ( SİVRİCE ) - KARAKAYA BARAJ GÖLÜ ARASINDA DOĞU ANADOLU FAY ZONU'NUN JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ Selamı GÜZEL Kırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı 1997, Sayfa: 61 İnceleme alanı Elazığ İli Sivrice İlçe Merkezi'nin 6 km. güneybatısında, yaklaşık 85 km2'lik bir alanı kapsamaktadır. Bölgede Permokarbonifer'den Kuvaterner'e kadar farklı kayaç türlerinden oluşan birimler yüzeylemektedir. Bu birimleri yaşlıdan gence doğru şöyle sıralayabiliriz; muskovitşist, paragnays, fıllit, kalkşist, mermer ve kuvarsitlerle temsil edilen Pütürge Melamorfilleri ( Karabonifer (?). Permiyen Triyas ) ; klinopiroksenli gabro, diyorit, diyabaz, bazalt ve andezitlerle temsil olunan Kömürhan Ofiyoliti ( Üst Kretase); çamurtaşları, daha yaşlı birimlere ait olistolitik bloklar, diyabaz, bazalt ve andezitlerle temsil olunan Maden Karmaşığı ( Orta liosen ); gevşek tutturulmuş çakıltaşı, kumtaşı ve kiltaşlarından oluşan Pliyo(?) - Kuvaterner yaşlı eski alüvyonlar ile ayrık kum, kil ve çakıllardan oluşan güncel alüvyonlardır Çalışma alanındaki önemli kırıldı yapılar; İspendere Bindirmesi, Değirmen Dere Fayı, Kürk Dere Fayı, Dörtbölük I ''ayı ve Doğanlar Fayı 'dır. İspendere Bindirmesi Kömürhan Ofıyolitleri'nin Maden Karmaşığı üzerine itilmesi ile oluşmuştur. Fay düzlemi yaklaşık D-B doğrultulu olup, düşük bir açıyla kuzeye doğru eğimlidir. Değirmen Dere Fayı inceleme alanını K60°D doğrultusunda kesip geçen sol yanal doğrultu atımlı bir fay olup, arazi verilerine göre fayın atımı 13krn dolayındadır. Değirmen Dere Fayı'na sintetikfay konumundaki Kürk Dere Fayı, 1,5 km' lik bir atıma sahip olup sol yanal atımlı bir faydır. Dörtbölük Fayı, dört adet fay ile dallanmaktadır. Bunlar Kırmızı 1 epe Fayı, Sulu Dere Fayı, Kaldırım Fayı ve Bum Dere Fayı 'dır. Dörtbölük Fayı ve Kırmızı Tepe Fayı'ında, hakim atım eğim atım olup, bu faylar da diğer faylar gibi doğrultu atımlı faylardır. Doğanlar Fayı, Fırat Nehri'ni yaklaşık 1,5 km sol yanal atımla öteleyen. Doğu Anadolu Fayı'na sintelik konumlu bir faydır. İnceleme alanında belirgin bir biçimdi', makroskopik olarak gözlemlenebildi şistozite, Pütürge Metamorlîtleri'ne ait muskovit şistlerde görülmüştür. İnceleme alanındaki birimlerden alınan çatlak duruşlarına ait ölçülerle yapılan doğrultu gül diyagramının yorumlanması ile, bölgenin KKD-GGB doğrultusunda bir sıkışmaya maruz kaldığı ve yöredeki tektonik yapıların bu sıkışma doğrultusu ile uyum sağladıkları görülmüştür. Alpin dağ oluşum hareketlerinin etkisinde kalan bölgede, slratigrafik olarak saptanabilen orojenik fazlar; Maden Karmaşığı ile Pütürge Metamoriitleri arasındaki uyumsuzluğu temsil eden Anadolu Orojenik Fazı ve Pliyo-Kuvaterner yaşlı çekeller ile daha yaşlı birimler arasındaki uyumsuzluğu temsil eden muhtemelen Sitriyen veya Attiken fazlarıdır. Çalışılan bölge ve yakın çevresinde ekonomik değerler açısından; tuğla-kiremit hammaddesi, kaynak suları ve inşaat malzemesi olarak zengin dere yatağı alüvyonlardan söz edilebilir. Anahtar Kelimeler: Sivrice ( Elazığ ), Maden Karmaşığı, metamortitler, Doğu Anadolu Fay Zonu, sintetik fay, şistozite, Anadolu Orojenik Fazı.
The Tectonic characteristics of the east Anatolian fault zone between Kürkköy (Sivrice) and Karakaya Dam Lake
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering