KİRİŞLİ VE KİRİŞSİZ RADYE TEMEL TİPLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE DOLGU MALZEMELİ RADYE TEMEL TİPİNİN GELİŞTİRİLMESİ - AYDIN, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Günümüzde yaşanan büyük ölçekli depremler sonucunda gözlenmiştir ki, yapının sağlamlığını belirleyen önemli göstergelerden birisi de temel sistemidir. Özellikle deprem kuşağında yer alan ülkemizde çokça uygulama alanı bulan kirişli ve kirişsiz radye temeller farklı uygulama yöntemleri ortaya çıkarmıştır. Hızla gelişen dünyamızda uygulanan bir sistemin sağlamlığı kadar, ekonomikliği ve hızlı imalatı çok büyük önem kazanmaktadır. Bu çalışmada bütün temel sistemleri incelenmiş, kirişli ve kirişsiz radye temel kıyaslaması yapılmıştır. Özellikle yüksek yapılarda çokça uygulama alanı bulan plak temel sistemlerinden, kirişli radye jeneral temelinin hızlı imalatı ve ekonomikliğini sağlamak açısından "Dolgu malzemeli kirişli radye temel tipinin geliştirilmesi" sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler. Kirişli radye, Kirişsiz radye, Radye, Temel

Comparision of Beamed and Non-Beamed Raft Foundation Types and Development of A Mass Filled Raft Foundation Large-scale earthquakes have shown that foundation system is one of the basic indicator of the soundness of the structure. Especially our country located in earthquake zones, beamed and non-beamed raft foundations that have many application areas has revealed different application methods. In rapid developing world, In an applied system, System's soundness and stability is as much importance as economy and rapid manufacturing In this study all the foundation systems were investigated and beamed and non–beamed raft foundations comparisons were made. In our study, raft foundation systems that have many application area especially in tall buildings was aimed to develop 'mass filled beamed raft foundation type 'to ensure rapid manufacturing and economy Key words. Raft Foundation, Comparision of Beamed, Raft. Foundation
Comparision of beamed and non-beamed raft foundation types and development of a mass filled raft foundation
Keywords: İnşaat Mühendisliği