YÜKSEK DAYANIMLI BETONLARIN YERİNDE DAYANIM TESPİTİ İÇİN TAHRİBATSIZ TEST METOTLARI KULLANILARAK KOMBİNE METOTLAR GELİŞTİRİLMESİ - DEMİR, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Yüksek dayanımlı beton (YDB), ortalama basınç dayanımı 50 MPa ve üstü olan özel bir beton türüdür. Bu beton türünün dayanımı ve dayanıklılığı yüksek olup, kompasitesi yüksek bir yapıya sahiptir. Malzeme teknolojisinin gelişimi ile birlikte YDB üretimine ilgi giderek artmıştır. Bu tezin amacı, YDB'lerin yerinde basınç dayanımlarının etkin bir şekilde tespit edilebilmesi için tahribatsız test metotları kullanılarak, literatürde de yer almayan ikili ve üçlü kombine metotlar geliştirmektir. Bu amaçla farklı karışım oranlarına sahip YDB'ler üretilmiş ve beton numuneler elde edilmiştir. Elde edilen numuneler,tahribatsız test metotlarından; beton yüzey sertliği, ultrases geçiş hızı, penetrasyon direnci ve olgunluk metotları kullanılarak, testlere tabi tutulmuşlardır. Test sonuçlarından elde edilen veriler tepki yüzeyi metodu adı verilen istatistik metot yardımıyla analiz edilmiş ve uygulanan her bir kombine metot için ayrı bir matematiksel model geliştirilmiştir. Modellerin her birinin uygulamada etkin olarak kullanılabileceği şartlar belirlenerek literatüre katkı yapılması hedeflenmektedir. Sonuç olarak tahribatsız test metotları yardımıyla elde edilen veriler, ilgili kombine metodun matematiksel modeli kullanılarak beton basınç dayanımının yerinde ve etkin olarak tahmin edilmesini sağlamıştır. Geliştirilen matematiksel model,tahribatsız test metotları ile kıyaslanarak doğruluğu ve uygulanabilirliği kontrol edilmiştir. Böylece beton basınç dayanımının yüksek doğrulukla tahmin edilmesiyle, proje sürelerinin istenilen zamanda gerçekleştirilebilmesine imkan sağlanacaktır. Böylece zaman, maliyet ve işçilik açısından büyük avantajlar sağlayacağı öngörülmektedir. Ayrıca geliştirilen matematiksel model ile literatüre yeni bir katkı yapılarak,bu konu ile ilgili yapılacak çalışmalara öncülük edilmesi hedeflenmiştir.

High strength concrete (HSC) is a special type of concrete with an average compressive strength of 50 MPa and above. This type of concrete has high strength and durability, and has a high compact structure. With the development of material technology, interest in HSC production has gradually increased. The aim of this thesis is to develop double and triple combined methods, which are not included in the literature, by using non-destructive testing methods to effectively determine the in-place compressive strength of high strength concretes (HSC). For this purpose, HSCs with different mixing ratios were produced and concrete samples were obtained. The producted specimens, for non-destructive test methods; Schmidt concrete test hammer, ultrasound transmission rate, penetration resistance and maturity were tested using. The data obtained from the test results were analyzed via the statistical method called the response surface method and a separate mathematical model was developed for each combined method applied. It is aimed to contribute to the literature by determining the conditions in which each of the models can be used effectively in practice. As a result, the data obtained with the help of non-destructive testing methods enabled the concrete compressive strength to be estimated in-place and effectively by using the mathematical model of the related combined method. The developed mathematical model was compared with non-destructive testing methods and its accuracy and applicability were checked. Thus, by estimating the concrete compressive strength with high accuracy, it will be possible to realize the project durations at the desired time. It is foreseen that this will provide great advantages in terms of time, cost and labor. In addition, it is aimed to make a new contribution to the literature with the mathematical model to be developed and to lead the studies to be carried out on this subject.
Development of combined methods to estimate in-place strength of high strength concrete using non-destructive testing
Keywords: İnşaat Mühendisliği