KÖRFEZ KRİZİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASI - YATMAZ, İNCİLAY (Fırat Üniveristesi, 2018)
Basra Körfezi'nin coğrafi ve jeopolitik konumunun değerlendirilmesiyle başlanan çalışmamda genel olarak Körfez kıyısında yer alan ülkelerin coğrafi ve tarihi yapıları üzerinde durmaya çalıştıktan sonra Körfez Krizi'nin çıkmasında etkin rol oynayan Irak lideri Saddam Hüseyin döneminde ABD'nin ve İngiltere'nin Basra Körfezi ile Irak üzerindeki sosyal ve tarihi politikalarına değinilmiştir. Bunun yanı sıra Körfez Krizi'nin başlama nedenleri ve bu kriz sırasında ABD, İngiltere ve Türkiye'nin nasıl bir tavır sergilendiğini ve son bölümde de Körfez Krizi sonrası bölgede yaşanan gelişmelerle birlikte krizin Türkiye'ye etkisi ele alınmaya çalışılmıştır. Basra Körfezi tarihin önemli olaylarına şahitlik etmiş bir coğrafyadır. Bu önemli olaylardan biri de hiç şüphesiz ki Körfez Krizi olmuştur. Bu kriz Türkiye'nin dış politikasında bir değişime gitmesine ve Ortadoğu coğrafyasındaki dengeleri değiştirmesi açısından bölgedeki ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerine de yeni bir boyut kazandırmıştır. Körfez Krizi özellikle Türkiye'de ve Ortadoğu'da yeni bir dönemin başlangıcını teşkil etmiştir.

In this study, which started with the assessment of the geographical and geopolitical of the Persian Gulf, it was mentioned that after trying to focus on the historical and geographical structure of the countries on the Gulf Coast, the social and historical policies of the US and the British in the period of Saddam Hussein, who played an active role in the emergence of In addition to this, the reasons for the Gulf crisis and how the United States, Britain and Turkey behaved during the Gulf crisis and the events in the region after the Gulf crisis were tried to address the effects of the crisis on Turkey. The Persian Gulf is a geography that has witnessed important events in history. One of these important events was undoubtedly the Gulf Crisis. This crisis is going to change in Turkey's foreign policy and the countries of the region in terms of changing the balance in the Middle East region also it has added a new dimension to relations with each other. Gulf Crisis marked the beginning of a new era, especially in Turkey and the Middle East.
Turkey's foreign policy in the context of the gulf crisis
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler