Yeni tip nadir toprak metalli ftalosiyaninlerin sentezi elektrokromik özelliklerinin incelenmesi ve akıllı malzeme yapımında kullanılması - Bekaroğlu, Özer; Özer, Nilgün; Merey, Şebnur; Koçak, Makbule; Gürsoy, Süleyman; Ceyhan, Tanju (My University, 2000)
Ftalosiyaninlerin geçiş metalleri bilhassa nadir toprak metalleri, ile yaptığı komplekslerinin farklı redoks kademeleri olduğu bilinmektedir. Bu projede periferal pozisyonlarda makrosiklik veya açık zincir sübstütientler içeren yeni tip ftalosiyaninler sentezlendi ve bunların protonasyon, koordinasyon ve elektriksel özellikleri incelendi. Sentezi yapılan ftalosiyaninler çok kademeli reaksiyonlar vasıtasıyla hazırlanmıştır. Arzu edilen ftalosiyaninleri vermeyen ara maddeler ya vz'c-dioksimlere çevrildi veya direkt olarak geçiş metal kompleksleri yapımında kullanıldı. Bunlar yeni malzeme olarak ayrıca yayınlandı. Yeni ftalosiyaninler, elektrokromik özellikleri bakımından başlıca temel malzeme olan, lutesyum diftalosiyanin yapımında kullanıldı. Amerika'da yaşayan ve elektrokromik özelliklerin ölçülmesini yapacağı planlanan bir araştırmacı ile maalesef iki yıldır temas kuramadık ve nerede olduğu hakkında bize bir bilgi vermedi. Bundan ötürü bu ölçümler yapılamadı. Yeni ftalosiyanin ve kompleksleride değişik uluslararası dergilerde yaymlandı(bakınız, yayınların ekdeki ayrı baskıları).
01.03.2000
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Kimya; İnorganik ve Nükleer