KAOS TABANLI SAYISAL HABERLEŞME SİSTEMLERİNİN BENZETİMİ İÇİN BİR GRAFİK KULLANICI ARABİRİM TASARIMI - OĞRAŞ, HİDAYET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışma, kaosun haberleşme sistemleri içerisindeki uygulama alanını ve kaos tabanlı haberleşme sistemlerinde kullanılan sayısal modülasyon ve demodülasyon tekniklerini içermektedir. Ayrıca bu tez, MATLAB/GUI ortamında tasarlanmış olan ve kaos tabanlı sayısal haberleşme sistemleri için araç olarak kullanılabilecek bir yazılım paketini anlatmaktadır. Kaos tabanlı sayısal haberleşme sistemi benzetim paketi (KSHSBP) olarak adlandırılan bu yazılım paketinin çalışma prensibi, kaos tabanlı sayısal modülasyon tekniklerine ait modellerin, farklı kaotik osilatörler (Chua, Lorenz, Rössler, Duffing) ve kanal gürültü etkisi gibi farklı şartlar altında benzetimlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Görsel bir arayüz üzerinden benzetimlere ait sayısal ve grafiksel sonuçları da kullanarak kaotik haberleşme sistemleri ile ilgili temel bilgilerle birlikte, kullanılan modülasyon teknikleri ile ilgili kavramların öğrenilmesine yardımcı olmak KSHSBP 'nin öncelikli amacıdır. Dolayısıyla, KSHSBP sanal bir haberleşme laboratuvarı olarak eğitim amaçlı da kullanılabilir.

This study contains chaos applications used in communication systems and chaos based modulation and demodulation techniques. This thesis also describes a software package which is designed by using MATLAB Graphical User Interface (GUI) in order to provide a tool to be used for chaos-based digital communication systems. The basic working principle of this software package (called as Chaos-based Digital Communication System Simulation Package) is to perform simulations of chaos-based digital modulation types under the different conditions such as distinct chaotic oscillators (Chua, Lorenz, Rossler, Duffing) and channel noise effects. The main purpose of KSHSBP is to give preliminary information about chaotic communication by using visual interface with graphical and numerical results. It also provides to learn basic concepts of chaos-based digital modulation techniques. As a result, KSHSBP is a virtual laboratory and can be used for educational purposes as a visual instruction tool.
Designing a graphical user interface for simulations of chaos-based communication system
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği