YÜKSEK RENK VE DÜŞÜK BULANIKLIĞA SAHİP SULARIN ÇÖZÜNMÜŞ HAVA FLOTASYONUYLA ARITILMASI - ÖNER, BEDRİYE (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmada renkli ve düşük bulanıklıktaki ham suyun (sentetik su) arıtımı için laboratuar ölçekli kesikli flotasyon düzeneğinin performansı deneysel çalışmaların sonuçları ile araştırılmıştır. Deneyler alum dozajı 10-50 mg/L ve pH değeri 4-7 arasında değiştirilerek yapılmıştır. Katyonik polielektrolit ilavesinin koagülant dozajına (alum) ve bulanıklığa etkisi belirlenmiştir. Flotasyon deneyleri içinkesikli flotasyon hızı Vf = 4 m/sa, 8 m/sa, 19 m/sa ve 40 m/sa değerlerinde bulanıklık verimi saptanmıştır. Ayrıca optimum doygunluk basıncı, flokülasyon süresi ve geri devir oranı belirlenmiştir. En uygun laboratuar ölçekli kesikli flotasyon işletme şartları: 30 mg/L A12(S04)+ 0.20 mg/L katyonik polielektrolit dozajı, pH 6.3, Vf= 8 m/sa, basınç 450 kPa flokülasyon süresi 10 dakika, geri devir oranı %10 olarak belirlenmiştir. Bu şartlarda kesikli flotasyon deney düzeneğinde bulanıklık %95 (çıkış suyunda 0.50 NTU), DOM %85 (çıkış suyunda 0.58 mg/L) oranında giderilmiştir. Ayrıca DAF ünitesi Vf = 19-40 m/sa gibi yüksek hızlarda işletilebilir olduğu halde iyi sonuçlar saptanmıştır. Böylece renk ve bulanıklık giderimi için DAF prosesinin uygunluğu elde edilen yüksek verimlerle ispatlanmıştır. Anahtar kelimeler: Çözünmüş hava flotasyonu (DAF), yüksek flotasyon hızı, humik asit, su arıtımı, koagülasyon, flokülasyon VIII

In this study, the performance of laboratory scale batch flotation equipment for treating a coloured and low turbidity raw water (synthetic water) has been investigated with results of experimental researches. Experiments were performaned by varing the aluminium sulfate dosage range from 10-50 mg/L and pH value range from 4-7. It was determined effect of cationic polyelectrolit addition on coagulant dosage and turbidity. Turbidity efficiencies were obtained according to batch flotation velocities (Vf) 4 m/h, 8 m/h, 19 m/h, 40 m/h. In addition optimal saturation pressure, floculation time and recyle ratio were determined. The most proper laboratory scale batch operation conditions were obtained pH value 6.3, recyle ratio %8, flocculations times of 10 minutes and Vf velocity of 8 m/h for treatment of water coagulated with alum dosage of 30 mg/L and polyelectrolit dosage of 0.20 mg/L. At these conditions, very good removal efficiencies of turbidity and naturally organic matter has been respectively % 95 (residual of 0.56 NTU), % 85 (residual of 0.58 mg/L) for batch flotation equipment. In addition, though DAF unit could be operated at very high such as Vf = 19- 40 m/h, good results was obtained. Thus, suitability of DAF process for removal of colour and turbidity has been proved with obtained high yields. Keywords: Dissolved air flotation, high rate flotation, humic acid, water treatment, coagulation, flocculation IX
Treatment by dissolved air flotation of water with high coloured and low turbidity
Keywords: Çevre Mühendisliği